• Komentiraj

Izšel je Gimp 2.8

Prihaja dobra novica za vse ljubitelje programa GIMP. Po približno 3 in pol letih razvijanja različice Gimpa 2.8, je le ta končno izšla.

Gimp 2.8 se ponaša z veliko izboljšavami, gotovo pa najbolj izstopa sprememba videza.  Gimp 2.8 vsebuje eno okenski način delovanja, kjer so vsa 3 okna združena v eno, kar je bila v preteklosti prošnja številnih uporabnikov. Če vam je bil bolj všeč starejši vmesnik, ne skrbite, še vedno bo na voljo.

Opazno je spremenjeno tudi urejanje besedila. V prejšnjih različicah se nam je za urejanje besedila odprlo posebno pojavno okno, kar je bilo rahlo moteče. V novi različici pa bomo lahko besedilo urejali neposredno na platnu.

Še ena od novosti prevzeta iz Photoshopa je združevanje plasti v skupine, kar omogoča urejanje večih plasti s samo enim klikom.

Gumba Shrani in Shrani kot, bosta po novem uporabljena samo za shranjevanje Gimpovih vrst datotek (XCF). Če boste želeli datoteko shraniti kot JPG ali PNG, boste uporabili gumb Izvozi (Export).

Gimp 2.8 bo v Ubuntuju zagotovo na voljo v prihajajoči različici 12.10 (ni pa še jasno ali ga bodo dobili tudi uporabniki 12.04), neučakani uporabniki pa ga lahko namestite tako, da dodate neuradni vir PPA: ppa:otto-kesselgulasch/gimp ali pa prejmete izvorno kodo (ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/v2.8/) ter sami zbuildate GIMP.

 

Vir: OmgUbuntu

Pa veliko veselja pri ustvarjanju!