Katero različico Ubuntu-ja naj namestim?

Ubuntu obstaja v večih različicah, ki so prilagojene za določeno strojno opremo, ponujajo različne izglede in privzeto nameščene programe, so v koraku s časom ali pa bolj stabilne, itd. Izbira je vedno dobrodošla, vendar lahko zmede uporabnike, ki niso tehnološko podkovani, zato smo pripravili kratek vprašalnik, ki vam bo pomagal izbrati pravo različico Ubuntu-ja.

Za delovanje te zmožnosti, morate imeti vklopljen JavaScript.

Imate pri sistemu raje stabilnost ali najnovejše programe?

Stabilnost

Različica Ubuntu z dolgotrajno podporo (LTS) daje poudarek na stabilnosti. Pet let od datuma izdaje boste lahko prejemali varnostne popravke in popravke hroščev, ne bo pa novih zmožnosti in novih različic programov z novimi zmožnostmi.

Najnovejši programi

Najnovejša različica Ubuntu daje poudarek na najnovejše programe in zmožnosti, zato je lahko manj stabilna od različice LTS. Varnostne popravke in popravke hroščev boste lahko prejemali le 9 mesecev, potem pa je priporočena nadgradnja.

Koliko je star vaš računalnik?

Manj kot 10 let

Vsi novejši procesorji (Athlon 64/Intel Core 2 in novejši) podpirajo 64-bitno različico nabora ukazov x86, ki omogoča bolj učinkovito obdelavo velikih količin pomnilnika RAM. Prednost 64-bitne različice Ubuntu se pokaže, če imate nameščenega veliko pomnilnika (npr. 4 GB) in imate naenkrat odprtih veliko programov. Preizkusi so pokazali, da naj bi bila 64-bitna različica hitrejša tudi, če je pomnilnika malo.

Več kot 10 let

Računalniki starejši od 10 let večinoma nimajo 64-bitnih procesorjev, saj je bila takrat ta tehnologija šele v povojih, zato na njih ni mogoče poganjati 64-bitne različice Ubuntu. Prve različice 32-bitnega Ubuntu-ja niso omogočale naslavljanje več kot 4 GB pomnilnika, novejši odtisi pa imajo vgrajeno razširitev PAE, ki omogoča naslavljanje do 64 GB pomnilnika.

Ali vam je bolj pomemben izgled ali hitrost delovanja?

Izgled

Ubuntu ima kar nekaj namiznih okolij, ki so očem prijazna in se prilagajajo modernim smernicam glede izgleda namiznega okolja. Taka namizna okolja ponavadi zahtevajo več sistemskih virov, hiter procesor in/ali hitro grafično kartico. To možnost lahko izberete tudi, če imate počasnejši računalnik in vas manjša odzivnost namizne okolja ne moti.

Hitrost delovanja

Veliko ljudi uporablja računalnik za nezahtevna pisarniška opravila in brskanje po spletu, zato imajo tudi počasnejše ali malo starejše računalnike. Za njih obstajajo oskubljena namizja, ki so jih razvijalci optimizirali za čimmanjšo porabo virov in hitro delovanje na počasnejših računalnikih. Namizna okolja so sicer odzivna, niso pa tako lepa na pogled.

Ali želite popolno prilagodljivost programov ali vam je ljubša enostavnost?

Enostavnost

Namizni okolji Unity in GNOME sta namenjeni uporabnikom, ki se ne želijo poglabljati v nastavitve in prilagajati privzeto nameščenih programov. Odlikuje ju enostavnost uporabe, ki gre na račun določenih zmožnosti. Napredno nastavljanje je na voljo preko urejevalnikov nastavitvenih datotek.

Prilagodljivost

Namizno okolje KDE zmogljivo in popolnoma prilagodljivo namizje. Večino nastavljanja namizja in programov lahko opravite kar iz nastavitvenih menijev, ki pa lahko s svojo obsežnostjo določene uporabnike zmedejo. Programi, ki so del KDE so zelo zmogljivi in so primerni za naprednejše uporabnike.

Glede na vaše odgovore vam priporočamo:

Ubuntu
 
Kubuntu
 
Xubuntu
 
Lubuntu
 
Ubuntu GNOME
 
Ubuntu MATE
 

Kako začeti z Ubuntujem?

Priročniki za Ubuntu so bili napisani z namenom, da bi novim uporabnikom pomagali začeti uporabljati Ubuntu. Njihov cilj je pokriti osnove Ubuntuja (kot je namestitev in delo z namizjem), kot tudi upravljanje s strojno in programsko opremo, delo z ukazno vrstico in varnost. Priročniki so zasnovani tako, da bi bili enostavni za uporabo ter vsebujejo navodila korak za korakom in številne zaslonske slike. Z njimi boste odkrili potencial sistema Ubuntu.

Kako začeti z Ubuntujem ni namenjen kot izčrpna navodila za Ubuntu. Bolj je podoben vodniku za hiter začetek, ki vam bo pomagal narediti stvari, ki jih želite narediti z računalnikom, hitro in enostavno, ne da bi vas obremenjeval s tehničnimi podrobnostmi.

Kliknite na sličico za prejem PDF različice priročnika.

Priročniki so nastali v okviru ekipe Ubuntu Manual, v slovenščino jih je prevedla skupina slovenskih prevajalcev Ubuntuja.

Kako učinkovito uporabljati Ubuntu?

Vodniki po namizni različici Ubuntu vas popeljejo po zmožnostih namizja Ubuntu, odgovorijo vam na vaša računalniško povezana vprašanja in vam priskrbijo namige o učinkoviti rabi računalnika. Prvenstveno so namenjeni reševanju težav in spoznavanju z novostmi, če ste začetnik, si raje oglejte zgornje priročnike.

Priporočamo vam, da najprej poskušate svoje težave odpraviti s pomočjo vodnikov in se šele v primeru nerešenih težav obrnete na forum ali IRC. Tako boste lahko svoje težave rešili hitreje, hkrati pa forum ne bo poln enakih oz. podobnih vprašanj. Zato bo iskanje po njem hitrejše in učinkovitejše.

Vodniki so nastali v okviru dokumentacijske ekipe Ubuntu, v slovenščino jih je prevedla skupina slovenskih prevajalcev Ubuntuja.

Sestavili smo tudi seznam POGOSTIH Linux ukazov ter opis kaj ti ukazi naredijo.