• Komentiraj

Canonical je predstavil Ubuntu Edge

Canonical je predstavil Ubuntu Edge, ki naj bi, kot je mogoče sklepati imena, predstavljal visoko tehnološko platformo za navdušence nad mobilno telefonijo in dragimi igračkami.

Ubuntu Edge vsebuje:

  • najhitrejši razpoložljivi večjederni CPU (natančno kateri še ni znano)
  • telo telefona iz amorfne kovine
  • 4 GB RAMa
  • 128 GB SSD
  • 4,5″ zaslon iz safirja (ločljivost 1280×720 točk) z veliko odpornostjo na udarce in praske
  • dva fotoaparata (8 Mtočk zadaj, 2Mtočk spredaj)
  • baterija s silicijevo anodo z dolgo življenjsko dobo
  • dvojni LTE, dvojni WiFi in Bluetooth 4,
  • GPS, Barometer, senzor bližine, giroskop, itd.
Navdušujoča je večina karakteristik, še posebno pa izstopajo baterija, zaslon in telo telefona, saj predstavljajo tehnologije, ki jih do zdaj pri mobilnih telefonih nismo bili vajeni.

Še bolj zanimive so programske zmožnosti, saj bo telefon omogočal izvajanje (t.i. dual boot) tako Androida kot Ubuntu Phone OS.

Slednji bo ob priklopu v ustrezno sidrišče, s povezanim zaslonom, tipkovnico in miško zagotavljal polno namizno izkušnjo (mogoče bo izvajati vse programe, ki so na voljo za Ubuntu na procesorjih ARM). Tako lahko telefon hkrati uporabljate tudi kot namizni računalnik. To zmožnost je Canonical poimenoval konvergenca in nanjo močno stavi.

ui-4

Prikaz priklopa telefona z Ubuntu Phone OS na zaslon in tipkovnico

Če ste do sedaj močno navdušeni, vsaj morda ne bo ustavila niti zelo visoka cena (800 ameriških dolarjev in dodatnih 30 dolarjev poštnine, če se ne nahajate ravno v ZDA ali Veliki Britaniji, po trenutnem tečaju je to približno 630 evrov). V primeru da kupite dva telefona, pa boste prihranili 200 ameriških dolarjev, saj vas bosta skupaj stala 1400 ameriških dolarjev.

Zbiranje sredstev poteka na znani strani za zbiranje sredstev (angl. crowdfunding) indiegogo, pobuda pa bo uspešna le, če bodo kupci in drugi podporniki skupaj zbrali 32 milijonov ameriških dolarjev, s čimer bi podrli rekord v višini zbranih sredstev. Trenutno je po dobrem dnevu zbranih 3,5 milijona dolarjev oz. dobra desetina vsote, časa za zbiranje pa je še 30 dni. Več o kampanji lahko izveste tukaj.

Tudi če kampanja ne bo uspela, je Canonicalu s to predstavitvijo uspelo zbuditi zanimanje za svoj operacijski sistem za telefone, ki je nujno za njegov uspeh.

Trenutno je podporo Ubuntu Phone OS izreklo 11 mobilnih operaterjev s celega sveta. V sodelovanju z njimi in drugimi partnerji namerava Canonical v začetku 2014 predstaviti tudi običajnim uporabnikom cenovno prijaznejše različice.