• Komentiraj

Ubuntu 15.04 bo zamudil

Uporabniki začetnih izdaj Ubuntuja se gotovo spomnite kako je leta 2006 Canonical izdajo Ubuntu 6.04 (Dapper Drake) zamaknil za dva meseca, saj jim do aprila ni uspelo pripraviti vsega potrebnega. Izgleda, da se bo zgodovina ponovila, saj tudi tokrat ne bomo uzrli izdaje 15.04 (Vivid Vervet), temveč 15.06. Na frontah vseh najpriljubljenejših izdaj namreč razvijalske ekipe izgubljajo bitko s časom.

Prehod na systemd, ki bo privzeto vključen v Vivid, poteka namreč vse prej kot pa gladko. Največje težave predstavlja komunikacija preko D-Bus (systemd-bus), ki številnim uporabnikom najprej porabi ves razpoložljiv pomnilnik in procesorski čas, nato pa pride do t.i. kernel panica, ki pogosto vodi v okvaro datotečnega sistema. Razvijalci menijo, da je za to kriva napaka v SystemD (ki ima mimogrede Ring 0 dostop), a vsi poskusi razhroščevanja so do sedaj spodleteli.

Z enakimi težavami se spopadajo tudi razvijalci Kubuntu-ja, ki pa jim dodatne težave predstavljajo še Plasma 2, Ogrodja KDE 5 in Programi KDE 15.04, ki bodo privzeto vključeni v Vivid. Ena izmed večjih težav je gotovo sistemska vrstica, v kateri boste zaman iskali ikone zunanjih programov (npr. Dropboxa), saj so v celoti nezdružljivi z novim ogrodjem.

Tako bomo konec aprila videli izdajo Final Beta, konec maja Release Candidate in nato nekje proti koncu junija končno izdajo, kar si lahko preberete tudi v urniku izdaj.

1. April! Izid Ubuntu 15.04 se ne bo zamaknil, kar lahko preverite tudi na zgornji povezavi ‘urnik izdaj’.