• Komentiraj

Policisti v Litvi uporabljajo LibreOffice

LibreOffice Logo

Policisti v Litvi imajo na več kot 8000 delovnih postajah nameščen LibreOffice. Glavni namen uporabe prostega ter odprtega pisarniškega paketa je seveda denar. S prehodom na LibreOffice bodo privarčevali okrog enega milijona evrov. Prehod je bil končan 30. junija.

Ključ k uspešnem prehodu na LibreOffice je bila podpora najvišjih funkcionarjev v policiji, ki so nadzirali projekt ter usklajevali delo oddelka IT. V obvestilu so zapisali “Prehod k nekoliko drugačnem namizju je zelo zapleten” vendar “Enkrat, ko so zaposleni ugotovili, kako velik prihranek pomeni prehod, so sprejeli spremembe in se hitro prilagodili na uporabo LibreOffice pisarniškega paketa”.

litva - policija

Vendar ni samo LibreOffice odprtokodna programska oprema, ki jo uporabljajo. Programi za e-pošto, spletno deljenje datotek ter upravljanje s projekti so vsi odprtokodni, skupno torej okrog 30% programov je odprtokodnih.

Ampak to še ni vse! Naslednji korak je prehod na operacijski sistem Ubuntu. Policisti trenutno že preizkušajo Ubuntu na delovnih postajah. Ena enota, ki jo sestavlja približno 50 delovnih postaj, bo do konca leta tako uporabljala samo Ubuntu.

Policisti v Litvi pa niso edini, ki uporabljajo LibreOffice in/ali Ubuntu.

Vir