začetek z SQL-om

Rad bi se naučil SQL, pa me zanima, kaj vse potrebujem, da bom lahko normalno delal. Vse me zanima, kje se piše programe, je treba nastavt kake spremenljivke... Skratka, sem totalen začetnik, po netu sem gledal, pa so povsod sami tutoriali, nikjer pa ne piše "rabiš to pa to", zato sem se obrnil na vas. Hvala za odgovore.

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    Najprej rabiš sql bazo. Ta je na primer mysql:
    $ sudo apt-get install mysql-server
    Potem pa še rabiš program, s katerim boš vnašal in izvajal SQL ukaze. Ta je na primer
    $ sudo apt-get install mysql-query-browser

    Sedaj poženeš mysql-query-browser in se prijaviš v mysql bazo.Privzeto je uporabniško ime root, gesla pa ni (pustiš prazno). V tem programu sedaj lahko izvajaš SQL stavke.
  • evo, sm si to poštimou, zdej grem pa po kakšne tutoriale, da čimprej začnem. Aja, sm zanima me še, od kje jst jemljem podatkovne baze, na katerih potem izvršim ukaze? Še enkrat se opravičujem kakšnim k obvladajo, sem res totalen začetnik:)
  • napsy Član Ubuntu.si
    Bazo in podatke sam ustvariš. Vse bo pisalo v tutorialih.
  • Kako pa zaženem postgresql server? pgAdmin III imam na Ubuntu OS že inštaliran, le server moram pognati (na isti mašini pravzaprav).
  • bl4z Član Ubuntu.si
    zdej za zacetek se odloci s ktero bazo bos delu ... za zacetek ti toplo priporocam, da ostanes na mysql ... in se tu mal izpopolnis .. ko pa bos opazil, da ti kaj manjka (recimo procedure, trigerji, sequence) pa prehendals na recimo postgres (ceprav najnovejsi mysql podpira tudi to) ..

    za graficno ponazoritev podatkov bi jaz uporabil phpMyAdmin za ucenje pa seveda delo v konzoli
    vse to dobis zraven ubuntuja "out of box" le 3-4 ukaze oz klike za namestitev napises/kliknes

    kar pa se tice samega sql jezika pa je na netu polno tutorialov, lahko kupis si tudi ksno knjigo (vecina sql zadev - ce se bos drzal standarda ti bo delala tako v mysql kot v postgresu, oraclu, db2, mssql in ostlaih rdbms, ki podpirajo sql narecja) tko da to je sigurno odlicna investicija v znanje

    se nekaj linkov: instalacija mysql phpmyadmin http://howtoforge.com/howtos/mysql
    majo tud bolj zahteven topice: replikacija, backup ..
    ampak v prvi fazi tega sigurno nebos rabil
  • Cube Član Ubuntu.si
    pomoje je tud najlazje zacet z mysql, kasneje pa nadgrajujes z oraclom in postgresom. kot je rekel bl4z je phpmyadmin zelo priporocljiv, ker si z zacetka bl tezko predstavlas kj se fizično zgodi ko izvršiš ukaz.


    lp,cube
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.