Intel Centrino Duo

OJ.

Zanima me, če kakšen od vas majstrov ve, če imam jaz Intel Centrino Duo procesor 1.66GHz, kakšna je dejanska hitrost procesorja. Se mogoče lahko samo pomnoži x 2. Sem pa prebral, da se procesor dobro znajde pri več opravilih krati. Recimo sem tudi opazil, ko sem enkrat v ubuntujih zagnal CpuBurn, al nekaj takega. Sem moral zagnati 2 x ta program, da sta bili obe jedri 100% obremenjeni.

LP

Komentarji

  • fb2007 Član
    uredil/-a 8. April, 2008
    Hitrost procesorja je 1.66 GHz (dejanska +-5% tko napamet, nazivna in še katera). Nikakor ne smeš množiti x2. Ker Core Duo pomeni, da sta na izti "ploščici (procesorju)" dve medseboj neodvisni jedri, ki delujeta tako kot bi imel na matični plošči dva procesorja.

    Razlika pa je med Core Duo in Core2 Duo. In sicer Core Duo ima 2 jedri vsako je 32 bitno. Core2 Duo pa ima prav tako 2 jedri pri čemer je vsako 64 bitno.


    Je pa res da cpuburn program "zabaše" procesor. Vendar ker imaš dve jedri (kot bi imel dva ločena procesorja) si mogel zagnati program dvakrat.

    Čerpav so nazivne moči dvojedrnikov manjše še ne pomeni da so počasnejši od njihovih "starejših" kolegov enojedrnikov večjih nazivnih moči. Veliko je odvisno tudo od sistema, kako dobro upravlja z večimi procesorji (jedri v tvojem primeru). Kar se tega tiče so *nix sistemi že od nekdaj sloveli.


    lep pzdrav
  • Cube Član Ubuntu.si
    ferkvenca sploh ni imela bistvenega pomena v hitrosti racunalnika, in ga ima zdaj se manj, je veliko drugih dejavnikov ki so precej bolj pomembni.. Vendar je ferkvenca pac oznaka procesorja ker je tako najlazje pojasniti kupcu "kaksen" procesor kupuje...

    lp,cube
  • Hvala obema za pojasnitev.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.