Ubuntu 9.10 bo podpiral Androidove programe

andrejZ Član Ubuntu.si
Med 25.5. in 30.5 je v Barceloni potekal "Ubuntu development summit", dogodek kjer se razvijalci in navdušenci nad distribucijo Ubuntu, ki sicer sodelujejo preko interneta, vidijo v živo in si zastavijo cilje za naslednjo različico. Tokrat so udeleženci debatirali o različici Karmic Koala ali 9.10., ki bo izšla 29. oktobra letos.
Med drugim so se odločili da bo ubuntu 9.10 osnovan na jedru 2.6.31 (razvoj le-tega se bo začel v naslednjih 2 tednih, po izidu 2.6.30). S pomočjo Moblinovih tehnologij (moblin je distribucija linuxa, ki jo razvija Intel) pa bodo poskusili zmanjšati zagonski čas na 10s.
Bolj zanimiva pa je novica da bo ubuntu vseboval podporo za Androidove programe. Android je operacijski sistem osnovan na linuxu, ki ga razvija Google in je namenjen uporabi na mobilnih telefonih. Zaenkrat sta na voljo samo 2 telefona, na katerih teče Android, vendar do konca leta v Googlu pričakujejo vsaj 18-19 novih mobilnikov. V zadnjem času pa je več raunalniških podjetij (Dell, Asus, Acer), prikazalo delovanje Androida na netbookih in obljubilo vključitev Androida v svojo ponudbo. Posledično se lahko v prihodosti lahko nadejamo velikega števila programov za Android.
Kljub temu da je Android osnovan na linuxu, pa vsebuje posebno Googlovo različico jave, kar onemogoča poganjanje Android programov na ostalih linux distribucijah. Vendar z ubuntu 9.10. ne bo več tako, saj naj bi bilo do takrat pripravljeno posebno izvajalno okolje, ki bo omogočalo poganjanje Androidovih programov na ubuntuju. Zaradi Googlove znamke in prepoznavnosti analitiki pričakujejo dobro prodajo Androdid telefonov (nekateri napovedujejo za 2009 celo 900% rast) in s tem tudi veliko število razvijalcev novih programov. Z novim izvajalnim okoljem pa bodo vsi ti programi dostopni tudi na ubuntuju.

Več o tem si lahko preberete na arstechnici in workswithu

Komentarji

  • Cube Član Ubuntu.si
    uuu android na linuxu,...finaly :)
    to so pa dobre novice.....
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.