Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 21. July, 2009 v Novice
Launchpad je spletni portal, kjer poteka razvoj ubuntuja, ter še 12800 odprtokodnih projektov.
Na njej poteka načrtovanje razvoja, pisanje kode, poročanje napak, prevajanje in odgovarjanje na najbolj pogosta vprašanja.

Launchpad je združena platforma za sledenje sprememb kode v tako imenovanih "upstream" projektih. Še posebno popularni so tako imenovani PPA ali personal package archives, kjer mnogo razvijalcev izdaja svoje programe za testiranje na ubuntu sisteme, ki jih v uradnih repozitorijih ni, ali pa so na voljo samo starejše različice.

Nekateri launchpada zaradi njegove zaprtokodne narave niso marali, zato je pred letom dni Mark Shuttleworth obljubil da bodo izdali izvorno kodo platforme in to se je danes tudi zgodilo, saj so launchpad izdali pod licenco AGPL 3

Sedaj ni več nobenih moralnih zadržkov za uporabo launchpada, le tega pa si lahko sedaj namestite tudi na svoj server, vkolikor bi radi organizirali kakšen projekt neodvisno od Canonicalovih serverjev.
Hkrati Canonical upa da bo odprta koda spodbudila nove ideje in pomoč skupnosti, ki bodo omogočile hitrejši razvoj naprej.

Vir: Canonical

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.