Tržni delež linuxa na netbookih ne pada ampak raste

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 8. December, 2009 v Novice
Poročila da je linux na mini prenosnikih (netbookih) mrtev ali umira, so po mnenju podjetja ABI Research vsaj v svetovnem merilu napačna.

Rezultat študije za leto 2009 je pokazal, da je na 32% od 35 milijonov mini prenosnikov prodanih v 2009 prednameščen operacijski sistem Linux. V ta odstotek niso šteti "dual boot" sistemi. Ostalih 68% pripada družini operacijskih sistemov Windows.

To močno nasprotuje Microsoftovi izjavi, da 96% podanih mini prenosnikov poganja Windows in hkrati podpira izjavo Dellovega predstavnika, ki trdi da tretino prodanih mini prenosnikov poganja Linux.

Naslednje leto naj bi po zamudah končno izšli mini prenosniki osnovani na arhitekturi procesorjev ARM, na katerih operacijski sistem windows (razen različice CE) ne more teči. Posledično bo velika večina prodanih prenosnikov na teh arhitekturi poganjal Linux.

Glede na dano stanje, ABI research pričakuje da bo Linux do leta 2013 na mini prenosnikih presegel tržni delež 50%.

Vir: Computerworld


Netbook wars, reloaded ;)

Komentarji

  • ubuntu 9.10 netbook rmx je na mojem eee-ju 100x bolj uporaben kot pred nalozeni windows... sam se nadlezne napake bi mogli popravt... kr opazam da jih ni malo
  • Kakšne napake?
    Imam isti model ter isti računalnik pa nisem zaenkrat opazil še nič
  • Tudi jaz nisem opazil nobene napake, ko sem Ubuntu Remix poganjal na mojem MSI-ju. Sedaj pa poganjam navadno desktop vezijo.
  • meni je zakon tale Ubuntu Netbook Remix vse pri roki in dobro prilagojeno malemu zaslonu
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @ arkas - se strinjam ubuntu super dela na acer aspire one
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.