Izšla sta google chrome beta za linux in galerija razširitev

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 10. December, 2009 v Novice
Google Chrome je odprtokodni spletni brskalnik, katerega razvoj usmerja spletni gigant Google. Prva beta različica za operacijski sistem Windows je izšla septembra 2008.

Hkrati z izidom Windows različice se je začelo tudi prenašanje kode na operacijska sistema Mac in Linux. Po več kot enem letu čakanja, se je Google odločil da je Chrome postal dovolj stabilen in tako izdal beta različico brskalnika za operacijska sistema Linux in Mac.

Do sedaj je bilo za uporabljanje brskalnika uporabljati razvojni kanal (to različico že več kot pol leta uporablja tudi avtor te novice) in s tem tvegati večjo možnost hroščev in napak. Beta različica za linux je po zmožnostih primerljiva z Windows različico (Mac beta različici trenutno manjka precej zmožnosti).

Hkrati je z današnjim dnem ugledala luč sveta galerija razširitev, ki je na voljo na naslovu https://chrome.google.com/extensions . Trenutno je na voljo več kot 300 različnih razširitev med drugim tudi adblock razširitve. To je zanimivo, saj google služi denar predvsem s prikazovanjem oglasov, ki ga bo adblock preprečil. Za namestitev razšritev ponovni zagon brskalnika ni potreben.

Google Chrome je na voljo za Debian, Ubuntu, Fedoro in OpenSuse. Uproabniki ostalih distribucij se boste morali poslužiti prevajanja. Več na http://www.google.com/chrome

Vir: omgubuntu.co.uk

Edit: do danes je število razširitev že preseglo 500.

Komentarji

  • pa še kot zanimivost
    Nekaj zanimivih dejstev o skupini Google Chrome:

    60 tisoč vrstic programske kode,
    23 vmesnih razvojnih različic,
    2.713 odpravljenih napak,
    12 zunanjih sodelavcev in odpravljalcev napak za Google Chrome za Linux, 48 zunanjih sodelavcev, ki so prispevali programsko kodo
  • @andrejZ
    imaš tudi certifikate (klik) v chromu? jaz sem importal moj klik certifikat in ga je sprejelo, noče pa sprejeti od NLB-ja certifikata. Any ideas?

    Peesda na win pa delajo certifikati bp. FU google.:mad:
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @NoCanDo
    Svoje ceftifikate (banka in podobno) zaupam samo stabilnim različicam, tako da do stabilne različice sploh ne bom poizkušal. Tako je to ena redkih stvari za katero uporabljam firefox

    @Crazy Lemon
    Napredek brskalnika je resnično hiter, če bo šlo tako naprej bo v 1 letu daleč pred konkurenco, v hitrosti je že.
    sicer pa

    http://www.google.com/chrome/intl/en/w00t.html
  • No..js samo še čakam RSS podporo (katere nism opazu) in nato bom res začel razmišljat o zamenjavi default brskalnika :)

    andrejZ ..meni se zdi da je na splošno google pri vsaki stvari hiter..razlog je verjetno dovolj "man power"ja za to :)
  • Google chrome mi je res všeč, je hiter in "celozaslonski". Prav užitek je delat z njim. Poleg tega delajo v njem videi, ki mi v konquerorju niso.

    Edini problem je GTK tema, ki je grda in se ne sklada s KDE namizjem. Pisave so grde, velke. Meniji, ki se odprejo so neestetski in pokvarijo vizuelno lepoto chromea in KDE-ja. Sicer uporabljam še kubuntu 9.04 in upam, da se programi, ki bazirajo na GTK osnovi lepše kažejo v 9.10 različici.

    Edino še certifikate porihtajo in mogoče eno master geslo za shranjevanje ostalih gesel na straneh.

    Edino ne vem, kako prenesti zaznamke iz konqerorja...
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @ CrazyLemon

    Google res zna hitro razvijati produkte in noter potegnit tudi druge razvijalce. Pred enim letom (prva beta) je bil Google Chrome slab. Samo za windows, veliko strani je prikazoval napačno, ni imel razširitev, težave s flashom.
    Prvi build za linux, ki sem ga probal marca je bil obupen. Maja že ok, ampak še z nekaj napakami in občasnimi sesutji. Sedaj pa v nekaj mesecih flash, razširitve, pohitrili so ga za lepo število odstotkov, HTML5 in podobni bonbončki.. skratka sedaj so ujeli konkurenco, če bo šlo tako naprej pa bo za božič 2010 chrome daleč pred konkurenco.
  • Tudi v 9.10 različici (livecd) so meniji grdi. Ali obstaja kakšen "configure-manager" za gnome aplikacije v Kubuntuju?
  • Khan kake povezave ma 9.10 livecd/meniji z chrome beta (tole temo)?
    Odpri novo temo s tvojim "problemom"
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    Khan kake povezave ma 9.10 livecd/meniji z chrome beta (tole temo)?
    Odpri novo temo s tvojim "problemom"
    Saj sem v prejšnjem komentarju napisal.

    Povezava je v tem, da je Chrome narejen v GTK jeziku, meni pa v KDE, meniji, ki se pojavljajo, niso v skladu z izgledom KDE-ja in me zanima, kje se da namestit izgled GTK programov.

    Ker v 9.10 kubuntu pa naj bi bila izboljšana grafična podpora za bolj usklajen videz GTK programov z KDE namizjem. Saj v namestitvah je pri 9.10 različici dodana možnost "GTK izgled", ki je pa v različici 9.04 ni. Vendar pri preizkusu v 9.10 livecd so Chrome meniji isti, kot pri 9.04 različici, kljub novi nastavitveni možnosti.

    Zato sprašujem, kako se da spreminjat izgled videza GTK programov, da bo Chrome bolj v skladu z KDE namizjem.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.