Informatika v gimnaziji po hrvaško

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 18. January, 2010 v Novice
Blogger na ubuntujevem planetu, Ante Karamatić, poroča o učbeniku z naslovom "informatika za gimnazije", ki se uporablja v Hrvaških gimnazijah.

Učbenik v nasprotju z večino učbenikov upošteva tudi obstoj alternativnih operacijskih sistemov. Tako so v njem na primer razloženi pojmi odprtokodni in lastniški operacijski sistemi.

Prostor je enakomerno razporejen med Windows Xp, Windows Vista in Ubuntu (MacOSX ni prisoten). Prikazani so primerjalni zaslonski posnetki (spodaj).

Pri delu s pisarniškimi paketi je obravnavan Office 2007, vendar pa je omenjen tudi OpenOffice.org s povezavo do spletne strani openoffice.org.

Učbenik vsebuje 10 strani dolg priročnik o osnovnemu delu z GIMP-om, ki je tudi vključen na priloženem DVD-ju. Photoshop ni omenjen.

image

image

image

image

Več slik in izvorna objava sta na voljo tukaj

Tako Hrvatje, pa mi ?

Komentarji

  • Screamboy Član Ubuntu.si
    Kaže da so ugotovili da je linux cenejsi in treba mladino učit o novih sistemih
  • Zelo pohvalno. Js se spomnem informatike iz 1. letnika gimnazije. V celem letu smo bili 15 min na linux sistemu (niti ne vem katera distribucija je bila). Pa še to na internetu. Nism meu pojma kaj je linux.
  • Mi v srednji šoli (ekonomska) nismo sploh omenli linuxa pri informatiki :)
  • Informatika na gimnaziji v Idriji tudi ne pozna alternativ. (vsaj pred 4 leti)

    aja, prfokso sem enkrat namenoma vprašal, kaj storiti, če si ne moremo "proviščiti" doma. (takrat sem imel v mislih da bo kaj omenila piratsko). Bežno je omenila, da je mogoče seminarsko nalogo izdelati tudi z OpenOffice (vendar na tak način, kot da ni ni dobro :D )
  • Tudi pri nas na tehniški gimnaziji ni bilo omembe Linuxa - razen takrat ko je profesor rekel da je Linux brez veze in da je zanj Windows najboljši OS kar jih je. Takrat se je zgodba zaključila :P

    Prav tako ni bilo govora o OpenOffice, GIMPu in ostalih odprtokodnih programih... Namesto tega smo izvajali trapaste naloge tipa: 1. Odpri beležnico. 2. Vanjo zapiši besede: hiša, avto, človek, vrt. 3. Shrani beležnico. 4. Zapri beležnico. In pa na pamet smo se morali učiti zgradbo miške, tipkovnice in ostalih računalniških komponent.

    Šele zdaj vidim koliko stvari sem zamudil zaradi našega izobraževalnega sistema. :/
  • Najbolj žalostno pri našem sistemu pa je, da te direktno silijo v uporabo nelegalne programske opreme. Kako si lahko šolar/dijak/študent privošči Windows, AutoCAD, Office, Photoshop. Ne more si. Ker pa v šoli ne vidi drugega in noče tvegati jeze učitelja/profesorja si pač "zlovda" program iz interneta in postane pirat -> program ukrade.
  • Torej..še mal informacij o knjigi če koga zanima (in seveda zna hrvaško)
    Vsebino knjige lahko preberete po poglavjih tukaj -> http://www.propyx.com/udzbenik/ogledne-stranice-udzbenika
    vsebina je v pdf formatu.
    Knjiga pride z DVDjem kjer si lahko pogledate primere ter predstavitve določenih poglavij.
    Predstavitve lahko zdownloadate tukaj -> http://www.propyx.com/udzbenik/dvd-materijali

    Drugače pa ..neki takega bi bilo pametno met tudi v Sloveniji..če ne kot predmet v šoli pa kot vsebino katero si lahko vsak sposodi/kupi.

    Torej založniki..če koga zanima bom z veseljem pomagal pri prevodu ter pri pripravi DVDja :)

    ---
    Edit:
    R3D33M3R..sej študent si lahk privošči windows (msdnaa)..ampak problem se že prej pojavi..v osnovni šoli in nato se nadaljuje v srednji.. če si ti že od malih nog navajen da downloadaš scrackane programe in iščeš keygene po internetu..pol itak to tudi nadaljuješ ko lahko te programe (recimo na msdnaa) dobiš zastonj
  • V MSDNAA so vključene le izbrane fakultete, moja recimo ni med njimi, ampak to mene osebno ne moti, niti ni kdo na našem faksu kdaj zahteval, da uporabimo nek program za XXX€ -> če že, so priporočili brezplačne verzije. Največji problem pa je res v osnovni/srednji šoli.
  • točno tako problem je v osnovni šoli. Jaz osebno do 2 letnika sploh nisem vedel da obstaja kaj drugega kot windows. Videl pa sem bežno pri enem kolegu ki je delal vse prek terminala in se mi je zdelo tako komplicirano in nazadnjaško kot dos. Kar je pa še bolj žalstno je pa to da sem razlagal folku da sem videl neke druge windowse linux :) to da imaš linux windowse še vedno večkrat slišim tudi od drugih nevednežev ( tudi sam sem bil takšen ). Da sem zamenjal OS sem povsem na svojo željo ker so mi dopiz... win ( virusi, program se ne odziva itd...) in sem hotel preiskusiti linux. Izbral sem si ubuntu zato ker je za ubuntu forum v SLO in tudi v ANG je veliko napisanega na to distribucijo. Začetki so bili zelo težki ( imena programov in za kaj se uporablajo itd.. ) saj sem delal vse sam nobenega ne poznam da bi mi lahko pomagal razložil predlagal. V veliko podporo ste začetnikom VI in ta forum samo da uporabiš gumb iskanje. Naprimer moji punci je bil prehod dokaj enostaven saj sem ji jaz vse razložil če kaj ni vedela, že naloženi uprabni progami... in sedaj tudi uporablja izključno samo ubuntu. Tako da hvala vam vsem vendar je to potrebno prenest v osnovne šole da se že mulci naučijo da obstala še kaj drugega kot WIN in da se ga v osnovni meri naučijo!
  • No..samo kot dodatek..v tej knjigi se ne "obravnava" sam ubuntu vs. windows ...omeni se tudi FreeBSD oz *BSD ..torej ne samo linux tudi unix sistemi..in tudi DOS :)
  • Cube Član Ubuntu.si
    offtopic: ravno danes sem se spravil nad freebsd :)
  • moja sestra vsake tok časa pogleda v Ubuntu, ko je naložen. Mogoče ga kdaj začne resno uporabljat :D
    (je pa na medijski srednji šoli in nujno rabijo Photoshop in CorelDraw...) ma to bi ji prek wine-a zrihtal, če se bo odločla :)
  • LukaSLO Član
    uredil/-a 17. January, 2010
    Predlagam, da popravite to novico, saj so slike prevelike in gledajo izven polja za novice (začetna stran - domov).
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Hvala za predlog !

    sam napake sploh nisem opazil. Če uporabim bbcode za manjšo velikost slike na prvi strani slike sploh ne prikaže. Mogoče kdo od administratorjev ve, kako stvar popraviti.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.