OOXML ni primeren za norveško vlado

andrejZ Član Ubuntu.si
Potem ko smo pred kratkim poročali, da je Danska izbrala obliko zapisa ODF , tokrat poročamo o dogajanju na Norveškem.

Norveška agencija za javno upravo in e-vlado je objavila rezultate študije, ki ugotavlja da je Microsoftov zapis OOXML neprimeren za norveško vlado. Za objavo neuredljivih dokumentov je priporočen zapis PDF, za uredljive dokumente pa je priporočen zapis ODF, ki ga privzeto uporablja odprtokodni OpenOffice.org.

Microsoft je izrazil upanje da se bo OOXML (sem spadajo datoteke s končnicami docx, pptx, xslx ...) kmalu vrnil na seznam priporočenih zapisov.

Glavna očitka zapisu OOXML sta majhno število programov, ki ga zadovoljivo podpira ter njegova 'nestabilnost', saj za standard obstaja 100 predlogov sprememb, ki so skupaj dolge več kot 1000 strani.

Predstavnik Microsoft Norveška je izjavil, da te novice niso nujno slabe. Izrazil pa je tudi dvom v nestabilnost standarda, saj je po njegovem mnenju spreminjanje standardov normalno.

Vir: GoodGearGuide

Je ODF na pohodu ?

Komentarji

  • se strinjam z Norvesko vlado. tej novi formati tekstovnega in ostlega zapisa so beda. Prejsni od Offica so bli bolsi.
    Dgrac pa tud ne vem, zakaj ze niso prej dali po vseh drzavah, da je pdf standard za vse datoteke, ker PDF negleda ne OS, in program, ti ga bo isto odprlo...
  • kubanc je dejal/-a:
    se strinjam z Norvesko vlado. tej novi formati tekstovnega in ostlega zapisa so beda. Prejsni od Offica so bli bolsi.
    Dgrac pa tud ne vem, zakaj ze niso prej dali po vseh drzavah, da je pdf standard za vse datoteke, ker PDF negleda ne OS, in program, ti ga bo isto odprlo...
    Se ne strinjam, da so starejši Office formati boljši (in tudi do tega zaključka niso prišli pri Norveški vladi). Res je, da so boljše podprti v več različicah Office-a in tudi v OpenOffice.org. So pa po drugi strani (v času njihove aktualnosti) bili povsem zaprti in nedokumentirani (izven MS). OOXML je, če ne druga dokumentiran in lahko ga vsak implementira brez bilokakšnih obveznosti do MS. Polek tega je v XML, kar pomeni, da je kakršnokoli obdelovanje (recimo avtomatsko vstavljanje podatkov v dokument) in indeksiranje zelo poenostavljeno, saj so XML orodja dandanes že zelo dodelana in razširjena.

    Sam sem pristaš tako ODT kot tudi OpenOffice.org ampak kljub temu "navijam", da se vsaj en OOXML ali ODT uveljavi dovolj, da lahko stare binarne Office formate vržemo vstran. Samo zgleda so se (podobno kot IE6) zasidrali med uporabniki in v podjetjih, da jih je težko prepričati v preskok na kaj novešega kljub MS-jevemu trudu.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Quikee

    Nekje sem prebral da je OOXML slabo (oz nejasno) dokumentiran in ga je zato težko dobro podpreti. Njegova največja slabost pa je, da ga microsoft office NE podpira popolnoma. Microsoft ne podpira svojega lastnega zapisa. Razvijalci tako lahko z določenim trudom naredijo različico, ki je združljiva z OOXML, ne pa z MS Office in to je tisto, kar šteje.
  • Ja res je - Imaš ISO verzijo OOXML in imaš MS verzijo OOXML. Ko so OOXML potrjevali kot standard pri ISO so določene aspekte MS specifikacije spremenili. Office 2007 so pa izdali pred temi spremembami, zato ne podpira ISO OOXML specifikacije in validator za (ISO) OOXML sporoča napake zaradi tega, čeprav se mi zdi, da naj bi v Office 2007 SP-ju to popravili.

    Drugače je razumljivost dokumentacije OK vsaj kolko sem gledal. Bolj kritični so legacy elementi, ki jih moreš podpret samo zaradi neumnosti, ki so bile dodane v stare Word formate in pa takšne neumnosti kot so bitne vrednosti namesto bolj razumljivih oznak (čeprav tudi ne vsepovsod), čudni nestandardni (za XML) formati datumov in podobne šlamparije. Zaradi takih stvari pač format nikoli ne bi smel biti sprejet kot ISO standard kar je ravno najbolj sporno.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.