Odprtokodni 3D gonilniki za Nvidiine grafične kartice

andrejZ Član Ubuntu.si
Še pred tremi leti je bilo stanje z grafičnimi gonilniki precej žalostno. Dobro odprtokodno podporo so imele le Intelove grafične kartice (ki pa so precej šibkejše v primerjavi s konkurenco), uporabniki ATI-ja in Nvidije so bili obsojeni na uporabo starejših grafičnih kartic in pomanjkanje zmožnosti odprtokodnih gonilnikov.

Če so uporabljali zaprtokodne gonilnike, pa so bili na milost in nemilost prepuščeni proizvajalcem grafičnih kartic, saj je trajalo tudi po več mesecev, da so bile najnovejše grafične kartice podprte z gonilniki, ki so tudi imeli svoje težave (predvsem ATI-jevi).

V tem času je ATI močno izboljšal svoje lastniške gonilnike, in odprl specifikacije grafičnih kartic, zaradi česar imajo ATI grafične kartice razen serije 5xxx polno odprtokodno 2D in 3D podporo.

Sedaj temu sledijo tudi Nvidijini odprtokodni gonilniki, ki pa napredujejo precej počasneje zaradi "Reverse engineering" postopka pisanja gonilnikov. Gonilniki imenovani Nouveau so 2D podporo dobili že lani, in jih je bilo mogoče od različice 9.04 namestiti tudi za Ubuntu, z različico 10.04 pa bodo privzeto omogočeni. Tako bodo vsi uporabniki imeli dostop do KMS in 2D pospeševanja.

Z jedrom 2.6.33 pa je Noveau gonilnik dobil tudi začetno eksperimentalno OpenGL podporo, ki omogoča poganjanje 3D učinkov ter igranje iger.

Na phoronixu so se to podporo odločili preizkusiti. V compizu so med uporabo opazili nekaj manjših artefaktov, igre pa so uspešno pognali brez napak.

Iz testov je razvidno da grafični kartici 8600GTS in 9800GTX z odprtokodnimi gonilniki tečeta enako hitro, saj gonilniki še niso bili optimizirani.

V igrah so bili odprtokodni gonilniki občutno počasnejši v primerjavi z lastniškimi Nvidijinimi, vendar pa so bili zmožni poganjati večino iger pri igrljivi hitrosti 30 FPS tudi pri največji ločljivosti 1920x1080.


image

Rezultati enega od testov


Noveau gonilniki imajo pred sabo še dolgo pot optimizacije in stabilizacije, a že v tem trenutnku občasnim igralcem omogočajo igranje 3D iger in 3D učinke na namizju brez poseganja po lastniških gonilnikih.

Uradna podpora za te gonilnike bo v Ubuntu najverjetneje prispela v Ubuntu 10.10, ko bodo stabilnejši. Tiste, ki radi testirajo nove stvari pa bo razveselila novica, da bodo gonilniki vključeni v Fedoro 13 (a ne bodo privzeto vklopljeni).

Vir: phoronix
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.