Primerjava porabe pomnilnika GNOME, KDE, LXDE in Xfce

andrejZ Član Ubuntu.si
Namizni okolji LXDE in Xfce se pogosto omenjata kot "lightweight" namizni okolji, kar pomeni da naj bi uporabljali manj sistemskih sredstev in sta primernejši za poganjanje na šibkejši strojni opremi (starejši računalniki, netbooki).

To je večna tema razprav in prepirov na različnih forumih, vendar pa razlika do sedaj ni bila točno izmerjena. Zato so na Phoronixu LXDE in Xfce postavili ob bok bolj priljubljenima in požrešnejšima GNOME in KDE ter primerjali porabo pomnilnika in električne energije.

Med vsakim preizkusom so računalnik ponovno zagnali in se prepričali da so bila vsa namizja v čistem stanju, vendar priznavajo možnost napak zaradi različnih privzetih vrednosti pri pakiranju paketov. Preizkuse so namreč izvajali na razvijalski različici ubuntu 10.04 z dne 7.3.

Opravili so 2 testa. V prvem je bilo najprej namizje nedejavno, nato pa so začeli predvajati videoposnetek. Razlika v porabi električne energije in temperaturi sistema je bila zanemarljiva, kar pa ne velja za porabo pomnilnika.

image

Za najvarčnejšega se je izkazal LXDE s povprečno 311,9 MB, sledijo Xfce (342,6 MB), GNOME (400,9 MB) in KDE (522,4 MB).


V drugem testu so najprej zagnali privzeti brskalnik datotek, spletni brskalnik in pobrskali po menijih namizja.

image

Vrstni red je enak, vendar pa si je LXDE s povprečnimi 337,9 MB zagotovil precej večjo prednost pred Xfce (414,7 MB). Sledita GNOME (438,9 MB) in KDE (573,2 MB).

Več podrobnosti o metodologiji in rezultatih na Phoronix

Videti je da se na prenosnikih najboljše obnese LXDE

Komentarji

  • bl4z Član Ubuntu.si
    zanimivo // v bistvu se je men skoz zdel da doloceni ostali ostali "lack of functionality" oglasujejo kot "lightweight" :D
  • Na teh grafih bi bilo zanimivo videti še KDE 3.5.10
  • Kami Član Ubuntu.si
    bl4z je dejal/-a:
    zanimivo // v bistvu se je men skoz zdel da doloceni ostali ostali "lack of functionality" oglasujejo kot "lightweight" :D
    Enako.

    Jaz sem pričakoval, da je Xfce kar daleč pred GNOME (po tem, da porabi manj sistemskih sredstev) ampak po rezultatih sodeč sem se motil.

    Vseeno bi pa še bilo zanimivo narediti eno primerjavo koliko (dodatnih) sistemskih sredstev porabi GNOME s vključenimi vsemi Compiz efekti.
  • hm, zanimivo, ce meni lavfa samo GNOME 2.22.3, brez odprtega kaksnega internetnega brskalnika, brskalnika datotek, mi pise da imam zasedeno samo 30% RAM-a, (RAM-a imam 512 MB) vendar pa kot zgleda ce bom sel na LXDE ali Xfce, se bo dalo se bolj prsparat ;)
  • Ventil Član
    uredil/-a 9. March, 2010
    Jaz uporabljam openbox kot windows manager. Pa mi porabi 50MB RAM-a. 70MB ko mam naložene panel, menu,...

    Inštaliral pa sem minimal Ubuntu (tekstovni način iz minimal CD-ja) + openbox + panel + menu,... Dela pa dosti dosti hitreje kot recimo default Ubuntu z gnome ali minimal Ubuntu in gnome. Inštaliran imam neke vrste svoj Crunchbang linux.

    http://crunchbanglinux.org/

    http://wiki.dennyhalim.com/ubuntu-minimal-desktop - super tutorial za inštalacijo minimal Ubuntu

    Zgleda pa tako:
    image


    EDIT: V conky-u na namizju kaže da imam v uporabi 160MB RAM-a. To je zato ker imam v google-chrome odprtih par zavihkov.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    To je tud mene zanimalo, zakaj ne dajo okolij kot so openbox, fluxbox, elinghment in icewm za primerjavo.
  • Jaz imam na Gnome manj porabe kot kaže tukaj in poslušam glasbo, surfam po netu, 'torentam', ter klepetam po Emeseneju :) Vse skupaj je tam pod 400MB.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.