Catalyst gonilniki še vedno v veliki prednosti pred odprtokodnimi

andrejZ Član Ubuntu.si
Na phoronixu so naredili primerjavo hitrosti delovanja med odprtokodnimi gonilniki in uradnimi zaprtokodnimi ATI Catalyst gonilniki.

Ker najnoveši gallium 3D gonilniki, še niso primerni za uporabo, so primerjali najnovejši Catalyst 10.4 in Meso 7.7 (oba se bosta znašla v ubuntu 10.04).

Za test so uporabili Core i3 530 ter ATI 4830.

V predvajanju filmov sta bili gonilnika enakovredna, vendar pa je Catalyst pustil Meso daleč zadaj v vseh OpenGL testih, saj je bil v nekaterih testih tudi več kot šestkrat hitrejši. Graf spodaj priazuje rezultate za OpenAreno.


image
V OpenAreni Mesa 7.7 proti Catalyst 10.4 nima možnosti

V 2D izrisovanju sta gonilnika bolj izenačena, v nekaterih testih je Mesa hitrejša, vendar pa je celokupno gledano Catalyst 10.4 še vedno hitrejši.


image
Izrisovanje v GtkPref je izenačeno

Stanje odprtokodne grafike v linuxu ni najboljše. Nekater igre, ki z zaprtokodnimi gonilniki delujejo brezhibno so z odprtokodnimi komaj igralne. Novejši gallium 3D gonilniki so sicer hitrejši od mese, vendar podpora za novejše grafične kartice še vedno ni dovolj stabilna za resno uporabo.

Vseeno pa odprtokodni gonilniki zagotavljajo prijetno "out of the box" izkušnjo in brez težav poganjajo 3D učinke ter enostavnejše igre pri nižjih ločljivostih, zagnani igralci iger pa bodo zaenkrat morali poseči po Catalystovih gonilnikih

Vir: Phoronix

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.