SCO je dokončno izgubil v znameniti tožbi proti Novellu

andrejZ Član Ubuntu.si
V torek, 30. marca, se je končal znameniti primer primer SCO proti Novellu.

Za nekoliko novejše uporabnike Linuxa, naj omenimo da se je epska saga začela pred sedmimi leti. Krivec je podjetje SCO (Santa Clara Operations), ki je prodajalo Unix rešitve.

Na podlagi trditve da Linux uporablja Unix kodo je podjetje zaradi kršitve avtorskih pravic tožilo Novell in IBM za milijardo dolarjev, saj ti dve podjetji uporabljata in prodajata Linux. Hkrati pa so s tožbami zažugali vsem potencialnim uporabnikom tega operacijskega sistema.

To je povzročilo pravi vihar, saj so se večji uporabniki linuxa zbali morebitnih tožb. IBM je takoj reagiral in vsem svojim strankam zagotovil, da jim morebitnih odškodnih ne bo treba izplačevati.

Poteza SCO je odtujila Linux uporabnike, hkrati pa tudi njihove stranke, zato je podjetje (kljub finančni pomoči Microsofta, ki ga nekateri krivijo za tožbo) začelo lezti globoko v rdeče številke.

Ko je bilo videti, da je vsega že konec, pa je podjetje dobilo novo finančno inekcijo, ki mu je omogočila nadaljevanje tožbe. Po dolgi predstavitvi dokazov in obravnavi, je sodišče 30. marca sprejelo sklep da lastnik avtorskih pravic ni SCO, amapk Novell.

Ker SCO ni lastnik avtorskih pravic Unixa, posledično ne more nikogar tožiti zaradi kršitve avtorskih pravic. Novell pa se je večkrat obvezal, da svojih avtorskih pravic do Unixa ne bo uporabil proti Linuxu.

Na tem področju je torej Linux dosegel dokončno in popolno zmago.

Vir: computerworld

Potrebno pa se je zavedati, da to ni edina patentna grožnja, saj je Microsoft izjavil da Linux in povezani programi kršijo več kot 200 njihovih patentov, pri čemer pa niso povedali kateri patenti so to. Do dejanske tožbe še ni prišlo, je pa Microsoftu uspelo s pritiskom doseči, da so nekatera podjetja zaradi kršitve patentov z njimi dosegle izvensodbo poravnavo, s čimer potrjujejo veljavo Microsoftovih besed.

Komentarji

  • ko sem tole zacel brati v zacetku vrstic, sm slutil da bo nekje vmes prisla beseda Microsoft :mad:
    A tej patenti, 200 al kok jih je, so resnicni al virtualni??? Dokler ni fizicnih dokazov, lahko oni govorijo...

    Jst mam doma pod hiso 200 kg nekaj, samo ne povem vam kaj je :P :P :P :D :D
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Trdijo da linux in sorodni programi (OpenOffice, X.org, itd..) ki so del običajnih linux distribucij kršijo 235 njihovih patentov.

    http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2007/05/28/100033867/

    Nikoli pa niso povedali kateri patenti so to. To trditev uporabljajo bolj za razširjanje FUD (Fear, Uncertianty, Doubt) in s tem zmanjšanje hitrosti razširjanja Linuxa (velika podjetja se bojijo uporabljati nekaj, za kar jih je mogoče tožiti).

    Je pa Linus Torvalds že večkrat pozval Microsoft naj povejo kateri patenti so to, da gredo v jedru mimo njih (workaround), vendar se niso odzvali.

    Poleg tega je velik podpornik linuxa IBM, ki bi lahko v tem primeru tožil Microsoft. (Microsoft namreč krši kar nekaj IBM-ovih patentov in obratno). Grožnja pa vseeno obstaja.
  • khan Član
    uredil/-a 1. April, 2010
    Ali SCO ni vedel, da ni lastnik unix kode? So se naredili malo neumnega in se delali lastnike unix kode? Ali pa je to malo bolj zakomplicirano, kot si predstavljam?

    Intelektualna lastnina (po mojem mnenju) ne deluje. Ta koncept intelektualne lastnine bi morali opustiti.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.