Bo Google VP8 kodek napravil odprtokodnega?

Trenutno se v svetu HTML 5 bije boj med odprtokodnim kodekom Ogg Theoro in zaprtokodnim H.264. Ker ima Ogg Theora nekaj očitnih pomanjkljivosti, H.264 zmaguje, vendar se zna to kmalu spremeniti. Na blogu NewTeeVee so namreč na plano privlekli novico, da naj bi kodek VP8 podjetja On2 technologies, ki ga je kupil Google, kmalu postal odprtokoden. Pri Googlu te novice niso želeli potrditi.

Kaj bi sploh prinesel VP8 kodek? Po eni strani bi bil odprtokoden, kar bi bila voda na mlin Mozilli in Operi, po drugi strani pa bi prinašal višjo kvaliteto kot Ogg Theora, kar bi zadovoljilo tudi tiste, ki prisegajo na H.264 zaradi kvalitete. Če se bodo napovedi uresničile, bomo zvedeli na Googlovi I/O konferenci konec maja.

vir: Heise.de

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    uredil/-a 13. April, 2010
    Kar je tukaj še posebno pomembno je da je kodek VP8 optimiziran za ARM čipe.
    To pomeni da ne bo strojno zahteven (in s tem tudi baterijsko požrešen) na mobilnih telefonih (katerih večina uporablja ARM procesorje).

    Velika pomanjkljivost Theore je ravno neoptimiziranost za ARM ter posledično težavno predvajanje in velika uporaba baterije. Tega se je Google lotil s financiranjem razvoja knjižnice, ki bo povečela optimiziranost Theore.
    Hkrati je Google javno izjavil da Theora po njihovem mnenju ne krši nobenih patentov. Več tu - http://www.osnews.com/story/23135/Google_Puts_Weight_Behind_Theora_on_Mobile

    EDIT: še tale povezava - na splošno o video zapisih kot ozadje k vsemu skupaj - http://x264dev.multimedia.cx/?p=292
  • Kami Član Ubuntu.si
    Pred nekaj dnevi je Google objavil, da bo sponzoriral projekt, ki dela poseben port Theore za ARM naprave tako, da je vprašanje, če bo kaj iz VP8 + open source...
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Poudaril bi, da je novico napisala ena dokaj neznana spletna stran, tako da njihovi viri niso nujno zanesljivi.
    Vsekakor pa bi bila to dobra možnost za Google.
  • Kami Član Ubuntu.si
    Če misliš novico, da bo Google sponzoriral port Theore za ARM potem je zadeva zagotovo zenesljiva, ker sem novico prvotno prebral na Google blog-u, zgoraj pa sem linkal prvi zadetek, ki sem ga našel na Google.
  • christooss Član Ubuntu.si
    Upajmo, da bo VP8 open. K rabimo močno prosto alternativo h.264 oz flashu s html5
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.