Ubuntu bo do 11.04 odpravil obvestilno področje

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 22. April, 2010 v Novice
Oblikovalska ekipa Canonical je naznanila da nameravajo do izida ubuntuja 11.04 (le ta izzide aprila 2011) odpraviti obvestilno področje.

Vzrok za to odločitev je "neučinkovitost" in "nedoslednost" obvestilnega področja.

Ikone so namreč po mnenju Canonicalove oblikovalske ekipe premajhne in neučinkovite za posredovanje kompleksnejših sporočil. Poleg tega nekateri programi v obvestilno področje (na primer Rhythmbox, Banshee, VLC, Pino, Pidgin) dajejo ikone, ki nas ne obveščajo in ne spadajo v obvestilno področje.


image
Sedanje obvestilno področje


Canonical je s postopnim odstranjevanjem obvstilnega področja že začel. V ubuntu 9.10 smo tako dobili sporočilni meni, ki nadomešča obvestila programov za sporočanje (Empathy, Pidgin, Evolution, Gwibber ...). V 10.04 je vključen nov zvočni meni in meni "jaz". V 10.10 pa bosta vključena omrežni meni in meni porabe, ki bosta zamenjala obstoječa apleta.

Kot je razvidno iz zgornjih primerov bo trend v Ubuntu-ju sprememba obvestilnega področja v zaporedje menijev. Novo miselnost pa bodo morali privzeti tudi vsi razvijalci programov.

Končna preobrazba bo predvidoma končana do izida 11.04, uporabniki ubuntu netbook edition pa se boste popolne preobrazbe lahko razveselili že letos jeseni ob izidu 10.10.

Seveda so mnenja o spremembah precej različna in v komentarjih bloga se je že razvila živahna debata.

Komentarji

  • pomoje bi blo najbols, da bi dal opcijo, ali uporabnik zeli, ali noce imeti tega v panelu
  • Te ikone me ne motijo in drugače se jih ne da kaj dosti bolje urediti...razen da imamo kar MAC stil toolbar spodaj in "notification" direct na activnem programu boljše opcije ne vidim šele potem lahko polno odstranimo klasični tray.
  • Se mi je zdelo, da se nekaj dogaja na tem področju. V 10.04 so že nekako poenotili dizajn ikonc v trayu. :P
  • Najbolj nadležno glede te odlocitve pa je dejstvo da zdej moraš 3X kliknit da dejansko vidiš transmission (če imaš več odprtih oken)..
    in 2x kliknit za Thunderbird etc..
    Stupid decisions!
  • bf4ed Član
    uredil/-a 23. April, 2010
    Bomo pa iskali tweake da povrnemo staro obliko, tak za to kot za tiste gumbe na levi za zapiranje oken... hjao... :rolleyes:
  • Lahko pa uporabiš tudi KDE :P
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Lahko pa uporabiš tudi KDE :P
    Meni osebno KDE ni nikoli dobr delal... :/
  • KDE se mi ne dopade...bo sigurno nekaj da se bo dalo spremenit na staro obliko. :D
  • No js sm se kr navadu na gumbe na levi strani..in so mi kr všeč :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.