Linux Mint

Zanima me če je že kdo poiskusil tanovi Linux Mint 9 :) Ker mi je ubuntu všeč sem se odločil da poiskusim še kako drugo linux distribucijo. Poiskusil sem že Xandros, Mandriva, openSuse vendar mi ni noben tako všeč kot ubuntu. Zanima me če ima kdo izkušnje z Linux Mint ker baje temeli na ubuntuju, ali uporablja iste programe, posodobitve..??

Lep pozdrav!

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Nimam izkušenj z Mint, vendar uporablja ubuntu za osnovno, s tem tudi ubuntu skladišča in programe.

    Razlika je v tem, da imajo že na začetku podporo za kodeke mp3, flash, po svoje oblikovano namizje v zeleni barvi in pa gumbe na desni.
  • daark018 Član Ubuntu.si
    Sem poizkusil Mint vendar se skrije pred Ubuntu ;) Ni driverjev za grafično, niti kamere mi ne zazna :) Kako je pa kaj s Fedoro, ker vidim da je tudi med top 5 linuxi :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Ena od opaznejših razlik je v tem da ima fedora drug sistem za upravljanje paketov (.rpm namesto apt).
    Njen spoznor je sicer Red Hat.

    Podobno kot ubuntu ima namizja gnome, kde, in xfce, tako da je večina teh stvari precej podobnih.
    Je pa fedora od večjih distribucij najbolj "bleeding edge". Recimo fedora je bila prva, ki je noveau gonilnik uporabljala kot privzeti, tudi za 3D uporablja jedro 2.6.33 (ubuntu 2.6.32).

    To je lahko dobro (dobiš prej nove stvari), vendar pa jih včasih malce tepe s stališča stabilnosti.
    Preizkusi in videl boš kako ti je všeč.
  • daark018 Član Ubuntu.si
    Si jo že downloadam, da vidim to stvar :) Kakšna pa je sploh razlika med GNOME in LXDE, XFCE?
  • daark018 Član Ubuntu.si
    uredil/-a 23. July, 2010
    V glavnem vzel sem si čas in med seboj primerjal Ubuntu, Fedora, Mint, openSuse, Mandriva.
    Končna ugotovitev je da je Ubuntu svetlobna leta pred vsemi glede "prijaznosti" do uporabnika, je res preprost OS ki ga lahko uporablja vsak. Pri openSuse se je zaustavilo že pri posodobitvah saj je naletel na neko napako. Mandrivi se pozna, da bi skoraj propadla, še ni vse "poštelano" kot bi moralo biti (morda tudi zaradi KDE, ki ga zelo j*** zanesljivost). Mint naj bi bil mešanica Linuxov, zato je zmešan tudi izgled (malo ubuntu malo ono...), ni mi zaznal spletne kamere, niti driverja za grafično kartico, tako da bi po tem lahko malo bolje sledili Ubuntuju. In za konec sem poiskusil še Fedoro, je zelo podobna Ubuntuju razen da je ubuntu daleč pred njo v enostavnosti in prijaznosti do uporabnika. Na koncu sem se ves srečen vrnil na svoj Ubuntu, ki ga ne zamenjam za noben drug Linux niti Windows.
    Lep pozdrav!
  • Ali ima kdo izkušnje z Linux Mint Debian? To naj bi bil Mint temeleč na Debianu in ne na Ubuntu. Naj bi tudi bil "rolling" distribucija. Zanima me predvsem to, kako je s tem slednjim?. Ali to res pomeni, da je stalen update in upgrade in ni verzij, tako kot mint 8, 9,... in je prehod stalen in zvezen?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @dragan75: Res je, kar si napisal. Vse se sproti nadgrajuje (vendar pa so lahko zaradi manjšega testiranja tudi težave).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.