Ubuntu v osnovni šoli.

Na naši šoli bi s veseljem uporabljali Ubuntu toda skrbi nas da bi bila lahko to slaba odločitev.
Upamo da ima že kdo iskušnje s tem in da nam kdo lahko potrdi da bodo delali Cicicad in tisti ostali sistemi napr slovenščina pa nekaj za računat?
Zanima nas pa tudi kje do večjega števila brezplačnih cd-jev npr 50. Toda nujno brezplačnih saj šola ne sme s tem opravljati nikakršnih plačljivih poslov.
Hvala za vaše odgovore!

Komentarji

  • Tole je težko predvideti. Najlažje bi bilo namestiti en poskusni sistem na enega izmed računalnikov, potem pa preizkušati programe. Če se bo zataknilo pa se lahko povpraša tukaj in bomo poskušali po najboljših močeh odgovoriti/usposobiti programe.
  • In za šolo je bolj primeren Edubuntu kot navaden Ubuntu. :)
  • Dvomim, da bi Cicicad delal na ubuntu, pa tudi ostali programi, ki so sicer pisani za windows. Ima pa Edubuntu svoje programe, verjetno za naravoslovje veliko boljše od tisti za windows. Problem pa bi bil s slovenščino, da.
  • daark018 Član Ubuntu.si
    hold3n je dejal/-a:
    Dvomim, da bi Cicicad delal na ubuntu, pa tudi ostali programi, ki so sicer pisani za windows. Ima pa Edubuntu svoje programe, verjetno za naravoslovje veliko boljše od tisti za windows. Problem pa bi bil s slovenščino, da.
    Splača se poizkusiti... Saj ne košta popolnoma nič.. Stari windows programi v wine delujejo kar dobro vsaj po mojih izkušnjah ;)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Poskušal sem na google-u najdit cicidad, pa mi je našel samo cici's dad :).

    Glede CD-jev. Uradnih (potiskanih CD-jev) brezplačno, vsaj v takšni količini 50 CD-jev ni mogoče dobiti. Vendar pa lahko brezplačno z neta snameš in zapečeš datoteko .iso.
    Edini stroški v tem primeru so CD-ji. Če nimaš kapacitet ali časa za to, bi se zagotovo dalo dogovoriti s Kiberpipinimi CD-peki.

    Tako kot so ostali rekli, najboljše je, če preizkusiš na enem računalniku in vidiš kako bo šlo.
    Če ne želiš nameščati Ubuntuja na računalnik, predlagam da si napraviš živi USB z dodatnim prostorom na njem in vse preizkusiš od tam.

    Za otroke 2-10 let obstaja precej dober program GCompris - http://gcompris.net/-en-, kjer se učijo klikati z miško, računati, pomnjenja, barv, zvokov, itd. Na voljo imaš skrbniško konzolo, kjer lahko izbereš katere igre so na voljo. Seznam iger je na voljo tukaj - http://gcompris.net/-On-one-page-

    Program je preveden tudi v slovenščino, ki je bila tudi preizkušena (vendar ne z otroki). Pri prevajanju sem se trudil, da bi bil jezik na nivoju otrok (torej brez vikanja in podobno). Vendar pa program vsebuje tudi nekaj zvokov, ki pa še niso prevedeni (kot so recimo: "bravo", "čestitam", "odlično" ali pa za otroke, ki ne znajo brati. Recimo zvok "rdeča" in otrok mora kliknit na rdečo ploščico).

    Ker je programov veliko, prevajalcev pa nas je malo, smo se lotili drugih projektov. Če bi bil pripravljen pomagati recimo pri snemanju zvokov bi bili pripravljeni tehnično pomagati. Rabimo tudi nekoga, ki bi program uporabljal z otroki (nekaj sem testiral s 5 letnim nečakom, ampak on rajši žogo brca ;)) in sporočati, če se jim kje kakšen stavek zdi čuden, bi ga z veseljem popravili.

    Če pa se pokaže interes, smo prevajalci pripravljeni pomagati tudi pri prevajanju drugih odprtokodnih programov za otroke.

    Programov za učenje slovenščine pa ne poznam.
  • Zakaj pa 50 CDjev? :o Saj se ne potrebuje za vsak računalnik svojega.
  • mihap Član
    uredil/-a 28. October, 2010
    Cicicad deluje z wine.

    Demo različica iz http://ro.zrsss.si/~puncer/cicicad.htm

    Namestitev:
    wine cicicad25.exe

    image image
    Nameščeno je v .wine/drive_c/Programi/ciciCAD\ 2.5/

    Poženemo z
    wine .wine/drive_c/Programi/ciciCAD\ 2.5/CICICAD.EXE

    image image
    shranjene slike so v .wine/drive_c/Programi/ciciCAD\ 2.5/Risbe/

    Če na več računalnikov nalagamo isto, lahko na prvem računalniku shranimo seznam naloženih paketov in jih naenkrat namestimo na naslednje. Primer: http://servisracunalnikov.si/ubuntu-igre.
  • Glavni problem je seveda, da vse to deluje v wine. Ali bo to za šolo dovolj priročno?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Najboljše je, da preizkusiš kako deluje. Le tako boš lahko bil popolnoma prepričan.

    Vendar pa se lahko da na namizje ali meni ikonco do programa, uporabnik klikne naj in sploh ne ve, da program teče preko wine (seveda če ne prihaja do kakšnih artefaktov ali napak. To je treba najprej preveriti).
  • Hvala vsem za odgovore. Ja po eni strani mate prov ne rabmo jih 50. Ampak po enem čudnem zakonu jih rabomo tolk kuker mamo računalnikov.Ravnatelj se je javu po pošti in odobril da se da ubuntu lahko na dva računalnika. Napredek!!!
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    lolsi11 je dejal/-a:
    Hvala vsem za odgovore. Ja po eni strani mate prov ne rabmo jih 50. Ampak po enem čudnem zakonu jih rabomo tolk kuker mamo računalnikov.Ravnatelj se je javu po pošti in odobril da se da ubuntu lahko na dva računalnika. Napredek!!!
    Super !
    Kar namesti vse programe, ki jih potrebujete in ga preizkusi. Če se pa kje zatakne, pa bomo po najboljših močeh pomagali z nasveti.
  • Cube Član Ubuntu.si
    lolsi11 je dejal/-a:
    Ja po eni strani mate prov ne rabmo jih 50. Ampak po enem čudnem zakonu jih rabomo tolk kuker mamo računalnikov.
    to verjetno velja za licenčne sisteme aka windows.
  • Cube je dejal/-a:
    [quote=lolsi11]Ja po eni strani mate prov ne rabmo jih 50. Ampak po enem čudnem zakonu jih rabomo tolk kuker mamo računalnikov.
    to verjetno velja za licenčne sisteme aka windows.[/quote]

    a misliš da so naši mojstri, ki pišejo zakone sposobni razmišljat, da vsi pa ne bodo imeli windows in ne rabijo tolk licenc in CDjev kot je računalnikov?
  • ja se popolnoma strinjam. Sej na oblasti so itak sami GENIJI! k navjo nč spremenil glede tega
  • O ciciCadu sem pisala že lani tukaj. Pa ne bi škodilo, če bi otrokom pokazali še kakšen CAD, ker jih najdete tudi v Ubuntujevem seznamu programov :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    No vmes je izšel nov GCompris (9.5), ki ima sedaj popolno slovensko podporo (tudi zvočno). Zato predlagam, da preikusiš še najnovejšo različico.
  • kako se jo pa namesti?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Niber: Greš semle in snameš dol različico za svoj OS (win, mac ali linux).

    V primeru linuxa moraš paket razširiti in izvorno kodo kodno prevesti (skompajlat).

    V splošnem to narediš tako:


    cd mapa_v_katero_si_razširil_paket
    ./configure
    make
    sudo make install


    Če je kaj drugače od tega zagotovo pište v datoteki INSTALL.

    Če se ti ne mudi pa bo 9.5 zelo verjetno vključen v 11.04.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.