Ubuntu 11.04 - Natty Narwhal

2

Komentarji

  • Evo vam zaslonsko sliko Unity-ja v Ubuntu 11.04, kot je rekel grofaty. Slika v tej novici pa je Unity iz Ubuntu 10.10. :)

    image
  • Hojla!

    Meni pa res vse deluje brez težav, v dnevu ali dveh sem se že navadil na novi GUI (priznam, naveličal sem se starega), uspel sem tudi prilagoditi določene "Launcher-je" in dodati aplikacije na bivši "pult" (DropBox,Wheather...--> hvala AskUbuntu!), sam opažam edino malce počasnejšo prijavo v sistem, ostalo pa je preprosto in lično. Prilagam še sliko namizja:
    http://dl.dropbox.com/u/22090559/desktop3.png
  • Jz sm si tudi ravnokar nastavil...malo se bom še igral... :-)
    image

    @Vusko, izključi si backlight na launcherju za neaktivne, bo bolj pregledno :-P
  • Grofaty jaz sem dodal tisto sliko in mislim da zajame bistvo..in kaj je bistvo 11.04? Unity (Dash + Launcher).
    Sedaj pa res ne zgleda bistveno drugačen..samo malo bl je spoliran kar se tiče ikon ter okna za iskanje...drugač je pa čist enak.

    In to ni uradna stran projekta. Uradna stran projekta je www.ubuntu.com kjer najdeš ogromno dobrih slik.

    Lp
  • Pozdravljeni!
    jaz tudi mislim da je bil Ubuntu 10.10 še zadnji normalni os.Saj ne znam si nič nastaviti,v orodno vrstico ki sem jo imel spodaj se ne da nastaviti in je vedno zgoraj,prej sem si zraven datuma nastavil moje mesto in sem imel vreme in še kar nekaj dobrih stvari,tako da ta novi Ubuntu ni za mene.ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠKKKKOOOOOODDDDAAAAAAAAAAAA,zaj sem tako jezen da sem trunutno na Win.
  • Pogooglaj malo, sem ravno bral nekje tutorial za ustvariti še spodnji panel, ki funkcionira kot pri 10.10. Meni je pa ravno to všeč, da ko uporabljam firefox, vidim samo to okno in se vse ostalo umakne...full screen all the time! Posnameš si weather-indicator, ki ima še več opcij kot pri 10.10, izgled pa popolnoma isti. Zame je 11.04 popolna zmaga.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @kmmi: Če ti unity ni všeč, lahko še vedno uporabljaš klasični način, ostaneš na Ubuntu 10.10, ali pa uporabiš distribucijo, ki uporablja klasični gnome (na primer linux mint).

    Za razliko od win, imaš tukaj na izbiro več vmesnikov in izbereš tistega, ki ti je najbolj všeč.
  • preklaplanje med okni je totaln pain in the ass, da ne omenim da traja 100 let preden se pokaže sidebar... Tole so oglaševali kot nek boljši prodiktiviti, my ass :P. Poleg tega ne moreš zapreti okna, če imaš katero drugo okno nad njim ( npr. always on top ), včasih ne morm zapret ker se x enostavno ne pokaže... če hočes v orodno vrsticom programov jih moreš po večini maksimizirat čez cel ekran, v nekaterih pa tudi to ne deluje ( thunderbird). Sem kr na klasik nazaj šel v primeru pa da bo v prihodnje edina možnost bom moral pač distribucijo menjat. Edino stvar ki jo pogrešam je, "upravljanje z okni", ko ti lepo na pol strani poravna okno. Se da to kje v compizu uredit?
  • Uporabljam Kubuntu, nVidio in zame je najbolj KATASTROFALNA izdaja do zdaj pravzaprav:
    1. gonilnik za nvidio ima težave: nouveau naključno zmrzuje, tekstovni način ne deluje, zaprt nvidia gonilnik 270.xx pa se naključno zatika, tekstovni način ne deluje več in računalnik se mi noče ugasniti/ponovno zagnati. Splash ob zagonu pa že od mavericka naprej itak ne deluje, se sploh sekiram ne več. Glej http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=10752710
    Za rešitev priporočam namestitev 260.xx gonilnikov iz uradne nvidia.com strani. Namestitev nvidia-current paketka iz maverick repozitorija ima nerešene dependencije na xserver-xorg.
    2. network manager / kwallet ne požre gesla za wireless s prve. Potreben je ponoven zagon.
    3. že obstoječe kde nastavitve iz mavericka mi naredi mess - celotno ozadje je skrčeno na 20 px, ostalo je sivina. Ob dveh zaslonih pa sploh ne morem priti do vsebine oken, ker mi jih skriva na drugo namizje skrito za prvim.
    4. potem, ko sem hotel ponovno namestiti iz nule, se mi pri btrfs usuje celoten live kubuntu pri 3. koraku (kernel panic). Glej: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/759503
    5. slovenski prevodi so postali ena žalost. Že pri namestitvi je pri izbiri časovnega pasu za izbiro kraja na voljo (Srbija), (Srbija), (Srbija), (Srbija) ... za vsa mesta v CET območju.

    Tako da vsem, ki imajo mojo kombinacijo, toplo priporočam, da ostanejo na mavericku oz. lucidu. Novi FireFox in LibreOffice naj raje dobijo iz PPA. Razvijalce, testerje in prevajalce Kubuntu pa upam, da bo tale izdaja streznila. V roku nekaj tednov jih bo skupnost raztrgala, če ne bodo teh stvari uštimali :/
  • Dopolnilo:
    1. Ročna namestitev nvidia gonilnikov 260.xx ne deluje, ker je nekompatibilen z xserver v nattyju.
    3. To z namizji se pojavi pri preklapljanju nastavitev z dveh monitorjev na enega. "foreground" namizje zleze pod drugega. Zato se ne vidi vsebine oken. Alt-tab recimo prikaže vsebino.

    Zame je edina rešitev ponovna namestitev mavericka nazaj.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @ThePianoGuy:

    1. Kot ponavadi je zunaj nov X.org in velikokrat se zgodi, da so z binarnimi gonilniki povezane določene težave. Odprtokodni gonilnki ponavadi delujejo stabilnejše, vendar imajo tudi ti svoje slabosti, predvsem za novejše kartice.
    Žal podpora s strani gonilnikov še ni na nivoju windows, grafika pa je kar kritična stvar. Takoj po izidu Viste se je precej sesuvala in je bilo okoli 30% vseh sesutij na račun gonilnikov za grafične kartice.V win 7 takih velikih sprememb ni bilo in so gonilniki v redu, v odprtokodnem svetu pa je malce drugačna mentaliteta ;) (včasih je to dobro, drugič ne).

    Btrfs je še vedno preizkusni datotečni sistem. Za razliko od close sourca imaš tukaj na voljo bleeing edge, samo to pomeni, da boš slej kot prej tudi krvavel. :)

    Sicer pa v splošnem Ubuntu in predvsem Kubuntu razvijajo prostovoljci (kolikor vem ima Kubuntu 1(!) zaposlenega, ki se ukvarja s tem). Večina razvijalcev se ukvarja z unity, ubuntu one, launchpadom in podobnim.
    Ti ljudje imajo ponavadi službe/faks in druge stvari, ter v prostem času pomagajo pri razvoju kubuntuja (sicer nekega blaznega razvoja tukaj ni, kolikor vem večinoma le prepakirajo najnovejši KDE in delajo na dokumentaciji). Težava je v tem, da v tako kratkem času ne morejo narediti vsega.
    Ta izdaja je pa sploh čudna, ker se je prvič v zgodovini Ubuntuja spremenil vmesnik in je šlo ogromno dela/časa v to (in unity jim je kar dobro uspel, glede na stanje 2 meseca pred izidom). Druge stvari so bile pa malo bolj zanemarjene. Vse to je razumljivo, vendar bi morali te cikle drugače oglaševati (sploh zadnjega).
    Vsem običajnim uporabnikom bi morali priporočati LTS, najnovejšo izdajo pa naj uporabljajo tisti, ki jih to zanima in se ne bojijo česa pokvariti in to popravljati.
    Seveda pa moraš vedeti, da je za vsakega uporabnika s težavami tudi nekaj takih, ki teh težav nimajo.

    Celoten opensource stoji na principu, da se del uporabnikov čez čas pretvori v razvijalce ozirome ljudi, ki dejavno prispevajo k razvoju produkta. Izboljšanje stanja boš zagotovo bistveno hitreje dosegel, če boš energijo vložil v sodelovanje pri eni od stvari, ki te moti. Za druge stvari stanja ne poznam prav dobro, za slovenščino pa lahko povem, da kubuntu prevajalska skupina ne obstaja. Obstaja prevajalska skupina ubuntu, ki se osredotoča na Ubuntu, občasno pa prevedemo tudi kakšen kubuntu paket. (vzrok ni, da kubuntuja ne bi marali, ampak ni časa za vse, ubuntu pa uporablja več ljudi).Verjetno bo v ciklu 11.10 preveden kakšen kubuntu paket več kot v preteklosti, ampak to je spet odvisno od časa in volje prostovoljcev.
    Večino prevodov, ki jih vidiš v Kubuntuju, je že pred časom prevedla skupina za slovenjenje KDE, ki pa v zadnjem času ni bila toliko dejavna, ker so ljudje dobili službe/družine/otroke, novih prostovoljcev pa ni.
    Skratka, če bi rad izboljšal "žalost", pošlji ZS pa ti razložim kaj in kako. Videl boš, da je dela kar veliko ;).

    P.s. Prav zanima me, kako se bo izvajalo tole raztrganje ;)
  • @andrejZ:
    Vse to vem in razumem glede prostovoljstva in časa itd. Ampak tu gre za nekaj drugega - kompromis med tem, kaj bo novega in kaj stabilnega, ko pride datum za izid vsake pol leta ali pa kombinacija obojega, se pravi imeti nove programe na LTS sistemu. Jaz bi najraje imel to drugo varianto - neko stabilno LTS varianto po vzoru Debian "testinga". npr. ko je nova verzija KDE dovolj stestirana, se priključi LTS distribuciji. In podobno za gonilnike, xserver, FF, LibreOffice, gimp, apache, php itd. Zdaj, ko imaš LTS in pride nov program ven, ki ga želiš uporabljati, imaš recimo možnost:
    1. namestiti program z domače strani. Potem ni dobro zintegriran v okolje,
    2. nadgraditi celoten ubuntu, ker v novem že je. Potem je velika možnost, da ti crkne kaj drugega,
    3. uporabiti PPA. Potem rata zmeda s temi PPA-ji, če nameščaš kakšno knjižnico iz njih, ki je shared,
    4. čakati, da pride program v -updates ali -backports repozitorij tvoje distribucije. To je najbolje, ampak se ne zgodi skoraj nikoli.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @ThePianoGuy: Neki načrti v to smer so, ampak bo treba še kakšno leto počakat.
    Do takrat pa - http://www.linuxmint.com/download_lmde.php

    Težava pososdabljanja samo programov je v tem, da so skoraj vsi gonilniki v jedru in potem tisto z novejšo strojno opremo nimajo čisto nobene podpore.

    Za stvari kot so prevodi pa se kar nič bat vprašat ;)
  • Meni je pa zaenkrat zelo všeč. Večinoma itak samo surfam in mi je super ker browser ponuca zgornji "pas", spodnjega pa sploh ni. To je od oka en centi več prostora za spletno stran. :)
    Kar pa pogrešam, ali pa še nisem našel pa je začenjanje pidgin chatov kot z gnome do. Win+space, vpišeš ime in enter, in že debatiraš. Tukaj kaj takega še pogrešam, in pa kakšno lepše preklapljanje med okni. Zdaj namreč večkrat ne vem kaj mi prikazujejo okenca ko stiskam alt-tab. V 10.10 mi je bila všeč kombinacija win+tab.
  • Probaj kombinacijo SUPER (win) + W to ti da nek predogled vseh odprtih oken.
    Js tudi nimam posebnih pripomb..je všečno..ko bodo dejansko končali unity ter ga spolirali bo tak kot mora bit :)
  • win+w je ok če ni kakšno okno "minimizirano". Očitno še ne bom čisto prebolel pomanjkanje spodnjega pulta.
  • ok unity ni tak slaba stvar dokler ne prides do kakih debilnih programov kot je gimp zaradi katerega je pravkar umrla ena tipkovnica (zaka kreteni izumljajo toplo vodo namest da bi nardil program) ko hoces v gimpu urejat text se ves cas prikazuje launcher AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaa da ti spipa ze tak je najvecja groza na linuxu graficno oblikovanje zdej ko pa se launcher skace zram v gimpa me je pa taz razf... da bom kr ugasno to jetro od programa pa grem na frdamane idiotske polkne nardit design za spletno stran.... hvala linux ker si ze 2 leti na isti tocki glede uporabnosti..... frdamani telefoni se bolj razvijajo ko pa ta frdaman pingvin.... 3 mesece sem se trudil z uporabo in edina stvar ko dela brez problema je net pa filmi ampak kaj mi to koristi pri izdelavi logotipa, bannerja ali designa za spletno stran ? NIC NIC NIC in zato so vsi ki dejansko delajo z grafiko, oblikovanjem ali 3D modeliranjem ali video montazo uporabljajo OPERACIJSKI SISTEM kewr linux je po 20 letih se vedno samo funkcijski sistem ker omogoca funkcije ne pa operacije...... isti je ku... ko ericsson GA 628
    dolgo sem se trudil in poizkusal tudi cakal ampak linux je se vedno na isti tocki medtem ko je windows svetlobna leta pred njim po uporabnosti...
    pa ne igram igric in ne dam nic na vizualno grafiko OS ampak ce nekaj ne dela oz dela tako kot da bi to butalci skupaj sestavli potem to ni in ne more bit uporabna stvar. Lep cas sem zagovarjal linux zaradi varnosti... f..k that to je laz.... brez antivirusa mi je sistem laufal ko urca 2 leti je pa res da nisem idiot in ne klikam raznih bedarij po netu ne iscem crackov in nic taksnega da bi se lahko ogrozil..... Ka ti pomaga lep unity ce mu ga seka in ka ti pomaga se tako lep OS ce z njim ne mores opraviti dela oziroma ti jemlje nepotrben cas in dragoceno voljo (ki mi jo je pravkar spil) zato je edina stvar ki mi preostane da pozenem frdamane polkne in dokoncam delo, ker ce bom cakal na linux pol se mi lahka sam zmesa. aja pa se neki... ko vsi tak jamrajo da so programi spisani za windows.... sj so na mac-a tud pa ga tud uporabla komi par % ljudi.... ampak mac za razliko od linuxa dela...
    se vidimo cez par let ko bo mogoce ta glupi linux dejansko narejen za grafike
  • Lol. :lol: Povsem brez potrebe se razburjaš. Si sploh uporabljal kaj drugega kot Gnome ali Unity? Svetujem ti, da namestiš Debian 6 Squeeze + KDE, boš spremenil mnenje.
  • Wizard6 je dejal/-a:
    hoces v gimpu urejat text se ves cas prikazuje launcher
    Izklopi da ti se pojavi launcher ko greš z miško na levo stran zaslona? :)
  • Če ima še kdo težave s tem, da okna zlezejo pod ozadje in se jih ne vidi (glej točko 3. v mojem prvem postu), so tule našli delno rešitev:
    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=260360

    Zelo grd in znan bug.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.