Novice z UDS-P

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Pretekli teden se je v Orlandu na Floridi vršila konferenca UDS-P, kjer so zaposleni v podjetju Canonical in Ubuntu skupnost naredili načrte za naslednjo različico Ubuntuja, ki bo še posebno pomembna, saj gre za različico LTS (Long term support), ki bo tokrat tudi na namizju podprta kar 5 let.

Zvrstilo se je več kot 100 različnih sej, kjer se je razpravljalo o različnih vidikih razvoja Ubuntuja, o Ubuntu skupnosti, ter o projektu Linaro (Linuxu na procesorski arhitekturi ARM).

Naštejmo le nekaj najpomembnejših sklepov:

 

  • Ubuntu naj bi od različice 14.04 LTS deloval tudi na tabličnih računalnikih, mobilnih telefonih in tv sprejemnikih. To naj bi omogočala prilagodljivost novega vmesnika Unity

  • Glavni poudarek pri razvoju bo stabilnost in "poliranje" vmesnika.

  • Do 12.04 LTS naj se bo močno izboljšala podpora več zaslonom. T.i. mockup lahko vidite tukaj

  • Velikost datoteke ISO bo po novem 750 MB. To pomeni, da 12.04 LTS ne bo mogoče zapisati na 700 MB CD. Nova velikost naj ne bi bila težava zaradi velike razširjenosti in nizke cene DVD-jev, velikost pa je ostala nizka, da bi lahko uporabniki Ubuntu brez težav namestili na ključke USB velikosti 1 GB.

  • Med privzetimi programi se bo ponovno pojavil Rhythmbox, ki bo nadomestil Banshee. Vzroka za odstranitev Banshee sta nedelovanje na GTK3 in njegova domnevna počasnost. Poleg tega uporabniki zadnjega LTS (10.04) že uporabljajo Rhythmbox. Poleg Banshee se bo poslovil tudi Tomboy, z njima pa tudi ogrodje Mono, kar pomeni več prostora za druge programe. Seveda bo mogoče oba programa enostavno namestiti iz Programskega središča.

  • 12.04 LTS bo verjetno uporabljal GTK 3.4, vendar bo zaradi večje stabilnosti večina programov ostala na različici 3.2 (Nautilus, Brasero, Empathy in podobno). Programi, ki privzeto niso na CD-ju (kot je gnome-shell), bodo nadgrajeni na različico 3.4.

  • 12.04 LTS bo vseboval ogrodje Zeitgeist za iskanje med datotekami, ki je bilo pravkar preneseno na programski jezik Vala, kar pomeni hitrejši zagon in manjšo porabo pomnilnika.

  • Unity naj bi postal bolj prilagodljiv in prijazen do naprednih uporabnikov.

  • Programsko središče se bo v 12.04 zagnalo precej hitreje in bo bolje integrirano v Unity-ev zaganjalnik.

  • Poseben poudarek bo na 100% prevedenosti 12.04 LTS (do zdaj Ubuntu ni bil 100% preveden) v kitajščino, saj Canonical v prihodnosti močno računa na velik kitajski trg.

Kot vidimo, se bomo imeli v prihajajočem Ubuntuju uporabniki česa veseliti.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.