Canonical ukinja razvoj Kubuntu

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Na svojem blogu je Jonathan Ridell, ki je bil eden izmed prvih razvijalcev KDE različice Ubuntu, Kubuntu, objavil, da po različici 12.04 ne bo več plačan za razvoj Kubuntu-ja. Canonical bi namreč rad Kubuntu predal v razvoj skupnosti, ki vzdržuje tudi projekte kot so Edubuntu, Lubuntu in Xubuntu. Razlog tiči verjetno v tem, da Kubuntu v sedmih letih obstoja ni pridobil na priljubljenosti. Več podrobnosti si lahko preberete na njegovem blogu.

vir: Heise.de

Komentarji

 • andrejZ Član Ubuntu.si
  V končni fazi to ni tako tragično kot se sliši. Dosedaj je Kubuntu razvijalo ~20 prostovoljcev + 1 plačanec, sedaj pa 20 prostovoljcev. Ostale ekipe (Xubuntu, Lubuntu) imajo kolikor vem tudi takšno število (ali še manj) prostovoljcev pa kar shajajo.
 • grofaty Član
  uredil/-a 11. February, 2012
  Joj, kako zavajajoč naslov. Takšni naslovi so se pojavljali na 'rumenih' računalniških straneh, ki iščejo neko senzacijo. ;)

  Canonical je financiral eno osebo za razvoj Kubunta. Sedaj bodo to osebo prerazporedili drugemu projektu. Mimogrede, ta oseba je v preteklosti že bila razporejena na drug projekt in nato ponovno na Kubuntu, tako da je dejansko Kubuntu že bil brez osebe, ki ga financira Canonical. Razlika je samo ta, da so se sedaj 'trajno' odločili prekiniti financiranje te ene same osebe. Konec koncev je treba gledati, da je Canonical podjetje, ki pač išče nek poslovni interes. Ker Kubuntu ni glavna tarča poslovnih aktivnosti, je bolje denar preusmeriti v kakšen drug projekt, ki bo bolje koristil podjetju in skupnosti kot celoti.

  Kaj se bo spremenilo?
  1. Canonical ne bo več imel na plačilni listi osebe, ki se bo ukvarjala s Kubuntom.
  2. Canonical ne bo več poslovno nudil plačljive strokovne pomoči uporabnikom za Kubuntu.
  3. Kubuntu več ne bo v LTS podpori.

  Kubuntu bo prišel pod polno 100% upravljanje odprto-kodne skupnosti. Torej povsem v isti rang kot so distribucije Lubuntu, Xubuntu itd.

  Canonical prav tako OHRANJA celotno infrastrukturo za Kubuntu: Launchpad, Rosetta, spletne strani www.kubuntu.com itd - prav tako bo verjetno še kakšen finančni prispevek dalo v prihodnosti tako, da bodo sponzor KDE konference in na njo poslali kakšnega razvijalca iz odprto-kodne skupnosti.

  Tako da je naslov tega članka preveč dramatičen in s tega vidika zavajajoč. Predlagam, da se naslov spremeni v nekaj podobnega kot "Kubuntu v celoti prehaja v razvoj odprto-kodni skupnosti" ali "Skupnost v celoti prevzema razvoj Kubunta" in morda dodajo še kakšne informacije, da se praktično za uporabnike Kubunta nič dramatičnega ne bo spremenilo in ni nobene potrebe, da se hiti h kakšni drugi distribuciji (Suse, Debian, Mint itd) samo zaradi tega reazloga. Brez panike tovariši. ;)
 • Ne razumem zakaj bi bil naslov zavajajoč, ker dejansko drži. Lahko pojasniš? Drugače sem pa dolgo časa upal, da bodo pri Canonicalu namenili več razvijalcev Kubunt-uju.
 • andrejZ Član Ubuntu.si
  R33D3M33R: mislim, da to ni presenetljivo.

  Mark Shuttleworth je že večkrat rekel, da ne vidi nobene prednosti v temu da namesto imaš namesto ene ful hude distribucije na voljo dve.
  Tudi Kubuntu kot tak so uvedli šele po dolgotrajnem protestiranju KDE skupnosti, češ zakaj ni KDE-ja.

  Je pa tako, da bo zdaj verjetno več paketov premaknjenih v universe, kar pomeni še bližje vanilla izkušnji KDE-ja, kar niti ni slabo.
 • Meni sploh ni jasno zakaj KDE ni default v Ubuntu. Namesto tega so trdno vztrajali v Gnome in ko so jih Gnome odpikali, so rekli vseeno bomo Gnome amapk bomo svoj vmesnik naredili. Vse skupaj brezveze, samo čas jim jemlje.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.