Smisel formatiranja v linuxu?

Morda za koga bedasto vprašanje, pa vendar... Kot nekje osnovnemu uporabniku računalnika mi formatiranje diska pomeni, da se nekje vse izbriše z diska in začneš na novo. Ali se motim?
Sprašujem zato, ker ko si inštaliram povsem svežo distribucijo, se mi ohranijo vse nastavitve programov (tega pa nočem), ki sem jih uporabljal pri prejšnji distribuciji (npr. v firefoxu se mi ohranijo vse nastavitve, zaznamki itd. in npr. clementine; točno vsa glasba, ki sem jo vnesel in vse nastavitve, ki sem jih imel se ohrani) Zakaj je to tako? Formatiram pa samo particijo v kateri je naložen sistem, dom pustim nedotaknjen.

+ Zakaj, ko deinštaliraš program in čez čas ko ga ponovno inštaliraš, se ti tudi ohranijo vse nastavitve, ki si jih imel?

Komentarji

  • To se ti dogaja ravno zaradi tega, ker particije (oz. diska) kjer je dom ne formatiraš. V domu so spravljene vse nastavitve programov za vsakega uporabnika v njegovem domu. To je v splošnem super, ker ti po ponovnem nalaganju sistema vse dela kot prej. Če tega nočeš, lahko pobrišeš samo tiste nastavitve, ki jih hočeš pobrisat. Programi ponavadi shranjujejo nastavitve v skrite mape v domu. Skrite datoteke ali pa mape se pričnejo s .(piko) če hočeš da program dela tako kot je deloval prvič, ko si ga zagnal, enostavno pobrišeš mapo oz. datoteko programa, ki jo najdeš v domu in se začne s ..
    Ko deinstaliraš program, ga lahko odstraniš tudi tako, da se pobrišejo nastavitvene datoteke (popolna odstranitev).
  • uredil/-a 25. March, 2012
    Se mi je zdelo, da bo nekaj takega, zato sem napisal, kako formatiram zadevo. Teh skritih datotek pa nikoli nisem gledal oz. vklapljal, da so vidne in sem pozabil nanje.
    Torej, če samo izbrišem datoteko npr. .xbmc, se bo vse popolnoma resetiralo?
    Pa npr. v wine se mi dva programa nista povsem deinštalirala oz. je prišlo do napake in sta še vedno nekako inštalirana, čeprav ne delata, samo pobrišem ostanke teh programov in bo stvar rešena?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Natanko tako. Če na primer pobrišeš vse, kar je v mapi .wine, bo, kot da bi wine ravnokar namestil in prvič zagnal.
  • Super. Hvala obema.
  • motokultivator je dejal/-a:
    Kot nekje osnovnemu uporabniku računalnika mi formatiranje diska pomeni, da se nekje vse izbriše z diska in začneš na novo. Ali se motim?
    Motiš se :)
    Ko se formatira, vsebina ostane..vendar tvoj datotečni sistem "označi" da je tista particija na voljo za pisanje :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Kar je zgoraj napisal CrazyLemon velja za hitro formatiranje.

    Če recimo nameščaš Windows imaš (vsaj včasih si imel) tudi možnost počasnega formatiranja, kjer se podatki dejansko prepišejo.
    V vsakem primeru ne formatiraj, če potrebuješ podatke ;)
  • Hitro pa počasno velja za flash drivee.. kolikor vem ni tega pri inštalacijah več :)
  • ja če hočeš disk povsem zbrisat je treba podatke prepisat z nulami.

    kar se inštalacije tiče včasih kaka zadeva (nastavitve) kje drugje obstane kot v home (oz. dom). mislim da se to lahko reši z purge ukazom.
  • tako.. apt-get remove --purge imePrograma odstrani tudi konfiguracijske datoteke v home mapi
  • uredil/-a 26. March, 2012
    V glavnem, z izbrisanjem datotek sem rešil ta poglavitno težavo za nek program, tako da je v redu.
    To sem naredil tudi za wine, pa ni efekta. Gre se za to da, ko kliknem na wine in programi, se mi še vedno prikažejo ti programi kot da so, pa seveda ne delajo in jih zdaj tudi ni več... Bi prilepil sliko, pa mi print screen ne dela.
    Ta purge ukaz je izbrisal wine in tudi piše v software centru, da ni inštaliran. Hec pa je, da mi še vedno deluje tisti edini program, ki je še inštaliran. :)
  • tisti kateri ..vsemogočni? :)
  • Se opravičujem za pozen odgovor.
    V glavnem, to so bližnjice, ki so mi ostale od teh programov in jih ne morem izbrisati. Če hočem izbrisati bližnjico, se mi pojavi okence, da je bilo dejanje nad datoteko končano in da so se pojavile napake (določeno mesto ni podprto). Kako izbrisati bližnjice teh programov v wine? Wine sem deinštaliral in pobrisal skrite datoteke.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Če so to bližnjice na namizju odpri terminal in napiši naslednja 2 ukaza (za vsakim ukazom pa Enter).

    cd ~/Namizje
    rm -f ime datoteke
  • Ni namizje, ampak meni. Pot: menu://applications/wine-wine/wine-Programi/bližnjicekijihnemoremizbrisati
  • a to tisti non-unity-gnome2-classic meni ? Če je desni klik na meni pa uredi meni ..pol pa tam lahk izbrišeš prikazane bližnjice ki ne obstajajo
  • uredil/-a 5. April, 2012
    Sem našel krasno stran http://linuxlibrary.org/ in rešil zadevo. Hvala za pomoč
  • Pred inštalacije Ubuntu-ja na novo je po mojem najbolje, da odpreš Ubuntu s CD-ja in nato odpreš program gparted. Nato najprej swap particijo odswapaš (swapoff) in nato še particijo, kjer je Ubuntu inštaliran, uničiš (destroy).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.