UDS-i od sedaj preko spleta, bo Ubuntu postal rolling release?

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Na UDS ali Ubuntu Development Summitu se 2x letno, ob začetku razvojnega cikla za en teden srečajo razvijalci Ubuntuja (tako člani skupnosti kot člani podjetja Canonical) in začrtajo smernice razvoja za prihajajočo različico.

Pred kratkim pa je kot strela z jasnega odjeknila novica o spremembi izvajanja UDS-ov. Od sedaj naprej bodo v celoti potekali preko spleta, trajali bodo dva dni, izvajali pa se bodo vsake tri mesece, prvi med njimi že naslednji teden, 5. in 6. marca.

UDS-i se bodo izvajali preko video klepetalnic Hangout na omrežju google+ in sicer bodo na voljo štirje kanali, ki se bodo posvečali temam: odjemalec, strežnik in oblak, skupnost in razvijalci programov. Za vsak kanal bosta na voljo 2 video klepetalnici, torej bo skupaj na voljo do 8 video klepetalnic.

Seje bodo vključevale tudi kanale IRC, Etherpad in povezave do načrtov in določil.

Kot prednosti Canonical navaja da bodo vse seje samodejno posnete in si jih bo mogoče ogledati pozneje, boljšo izkušnjo za oddaljeno sodelovanje ter boljšo udeležbo, saj je oddaljena udeležba manj stroškovno in časovno zahtevna. Hkrati pa Canonical obljublja tudi iterativne izboljšave. Prav gotovo pa bo Canonical tudi nekaj prihranil, saj stroški organizacije takšnega dogodka niso majhni

Nekateri člani skupnosti imajo sicer dvome, saj je za polno sodelovanje zahtevan račun Google+, ki ga nekateri zaradi različnih razlogov ne želijo imeti. Poleg tega se jim zdi trajanje dogodka prekratko in diskriminatorno do uporabnikov, ki ne živijo v Evropi.

Eden od razlogov za novo obliko UDS pa bi lahko bila tudi sprememba izhajanja Ubuntuja po sistemu "rolling release". Idejo je na dopisnem seznamu razvijalcev Ubuntuja predstavil podpresednik oddelka Ubuntu Enginnering pri podjetju Canonical. Predlagal je, da bi izdaje LTS ostale takšne, kot so bile do sedaj, izdaje vmes pa bi postale "rolling", kar pomeni, da bi se Ubuntu zvezno posodabljal od ene do druge LTS različice. Prednost tega naj bi bila hitrejši razvoj novosti ter hitrejše prihajanje novosti v Ubuntu. S tem naj bi namreč zmanjšali breme podpore stabilnih različic z varnostnimi in drugimi popravki, pridobljeni čas pa naj bi porabili za razvoj novih zmožnosti. Z novim modelom naj bi bilo tudi lažje usklajevati razvoj namizne različice z različico za mobilne telefone in tablice.

S predlogom se seveda vsi ne strinjajo, pri čemer izpostavljajo predvsem težave pri odpravljanju težav in menijo, da bi bil takšen Ubuntu premalo stabilen.

Prihodnost Ubuntuja bo vsekakor še zanimiva

Komentarji

  • A bo to bolje za slo prevode ali slabše?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Odvisno od tega, kako bo zadeva izvedena. Zaenkrat se še nič ne ve kako naj bi to sploh potekalo (niti na splošno kaj šele glede "podrobnosti", kot so prevodi).

    Na prevode pa vsekakor najbolj vpliva število in dejavnost prevajalcev. Zato vse, ki vas skrbi prihodnost prevodov, predlagam, da žrtvujete nekaj minut tedensko in se nam pridružite.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.