Španska provinca Extremadura je začela s prehodom 40 000 vladnih računalnikov na Linux

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Vlada v avtonomni španski provinci Extremadura je začela z migracijo 40 000 vladnih računalnikov na Linux. Trenutno so zaključili s preizkusno fazo v kateri so Linux namestili na 150 računalnikih, pričakujejo pa, da bo večina računalnikov poganjala prilagojeno distribucijo Linuxa, SysGoBex, do konca letošnjega leta.

Poleg menjave operacijskega sistema bodo prešli tudi na odrtokodni poslovni sistem e-pošte in odprtokodni pisarniški paket. SysGoBex omogoča tudi dostop do vladnega zdravstvenega sistema in z zdravstevno kartico tudi izdajanje receptov. Poleg tega bo novi sistem omogočal izboljšano oddaljeno upravljanje, kaj bo zmanjšalo potrebo po posodobitvah in namestitvah na licu mesta. Skupaj z drugimi optimizacijami in prihranki pri ceni licenc bo skupni prihranek predvidoma znašal 30 milijonov evrov na leto.

Extremadura je dobro znana po prijaznosti do odprtokodnih projektov. Prejšnja vlada je 70 000 računalnikov v srednjih šolah in 15 000 računalnikov v zdravstvenem sistemu opremila z domačo distribucijo Linuxa, Linex.

To je sicer tretja največja migracija na odprtokodni operacijski sistem v EU. Največjo migracijo je izvedla francoska policija (90 000 računalnikov), na tretjem mestu pa je mesto Munchen s 13 000 računalniki.

Vir: joinup.europa.eu
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.