dodajanje oznak fotografijam

V Shotwellu fotografijam dodajam oznake, da jih lahko čez čas še najdem. V shotwellu moraš poklikat fotografije, desni klik, dodaj oznako, vpišeš prvo črko oznake in nato izbereš pravo oznako. To traja predolgo. Obstaja kakšen program, kjer je dodajanje oznak bolj enostavno (označiš fotografije in klikneš na ustrezno oznako ali kaj podobnega), in oznake shrani v fotografije in ne v bazo poleg programa?

Komentarji

  • Nek exif program boš moral uporabit če želiš to spreminjat.. Sam vprašanje je ali lahko dodaš takšno polje, ki ga bo nato shotwell prepoznal in nato sortiral tvojo zbirko fotografij.
  • A digikam si že preizkusil? Gre za zelo zmogljiv upravljalnik fotografij/albumov, ki podpira tudi delo z oznakami. Moraš pa v možnostih označiti, da zapiše metapodatke v fotografijo, ker drugače se shrani le v podatkovno zbirko.
  • Digikam bo zgleda vredu, težave ima le s črkami s strešico. Iz oznake žlahta, mi naredi novo skupino %lahta. Tudi shotwell prebavi nove oznake in jih uvrsti na pravo mesto(traja pa kar dolgo, da vse predela (22000 fotografij).
  • Poglej, če se da kje v nastavitvah nastaviti, da so oznake Unicode/UTF-8.
  • Sem že vse oznake spremenil v take brez šumnikov, ker nisem našel nobene nastavitve glede kodiranja znakov.:-)
  • Niber Član
    uredil/-a 15. August, 2015
    Izbereš fotografije -> ctrl+T -> začneš tipkati oznako -> enter, ko se pokaže prava.
    Izbereš fotografije -> potegneš jih na želeno oznako v stranski vrstici.
    Za zapisovanje oznak v datoteke namesto v bazo imaš v možnostih pod naslovom Metapodatki nastavitev Zapiši oznake, ... v datoteke fotografij.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.