star prenosnik in Ubuntu 8.04

Rad bi usposobil en star(ejši) prenosnik... več kaj sem že poskusil namestiti na ta prenosnik pa je glede na svoje zmožnosti še najbolj uporabna ta verzija Ubuntu 8.04, še kar solidno dela, a tu se pojavi problem ker za to ni več posodobitev in določene stvari ne gre namestiti, ker ne gre skozi update in pač s tega stališča neuporaben.
Sicer so nekoč na njem dobro delali XP-ji :) ...

Ker pa je star je tudi konfiguracija temu primerna:
model: TroNote T65-MX
procesor: P4-M (Pentium 4 Mobile)
ram: 256 DDR
disk: 40GB
grafična: VGA SiS 650 onboard + TV out
cd: Combo DVD+CDRW

Ram bom še razširil za 512MB... (upam, da bo delovalo) ima samo eno režo za dodatni ram...

Nekih posebnih operacij ne bi izvajal :) ... a na tem trenutno ne gre nič namestiti razen tega kar je privzeto :( ...

Bil bi pa vesel če bi mi uspelo 'gor spravit' MetaTrader4 :)... FileZillo in kakšen text/html editor naprimer: Notepadqq, SublimeText(?) :)

Torej, če obstajajo kakšne možnosti, da prenosnik še spravim k kakšnemu smiselnemu opravilu ali bo moral takšen 'obstat v času'...

Vesel bom predlogov,...  kakšna bi bila najboljša možna(smiselna) opcija...

Lp

Komentarji

  • Preko alternate installerja poskusi namestiti Lubuntu 14.04 LTS: http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/14.04/release/

  • sprejmem ponudbo :) ... samo takoj ko sem prišel na stran sem bil v dilemi... kaj izbrati ... vem, da naj bo: 32-bit PC (i386) a tu so sedaj tri različice prvi dve Desktop image in tretja Alternate install image. Kolikor gledam bi bila glede na velikost ram-a izbira Alternate install image najbolj smiselna... kaj pa potem, ko razširim ram? V čem bi bil na slabšem? Ali bi moralo iti skozi tudi, če izberem 32-bit PC (i386) desktop image(http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/14.04/release/lubuntu-14.04.3-desktop-i386.iso)

    To dilemo še rešim in na  vrsti bo inštalacija :)

    Lp
  • Desktop ali alternate se v procesu nameščanja razlikujeta le v tem, da ima prvi live način in ga nameščaš ob zagnanem namizju (zato potrebuje več pomnilnika), pri drugem pa greš v namestitev neposredno preko konzolnega namestilnika (potrebuje le 64 MB RAM). Kako izgledajo koraki v alternate si lahko ogledaš tukaj: http://andrej.mernik.eu/clanki/linux/minimalna-namestitev-debian-kde/konzolni-nacin/#namestitev-osnovnega-sistema (vodnik je sicer za Debian, ampak toliko da vidiš, da v besedilnem načinu ni treba obvladati ukazov ali konzole, ker so vsi elementi grafični.

    Bi pa bilo vsekakor super, če bi v prenosnik lahko dodal še 256 MB RAM, bi bil precej bolj odziven.

  • če slučajno ne bo šlo z nadgradnjo RAM, se lahko uporabi še:

    (bazirajo na Ubuntu) - ToriOS, Bodhi Linux, ubuntu minimal + windows manager (recimo iceWM), LXLE

    Minimal: https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

    navodila s slikami: http://www.psychocats.net/ubuntu/minimal

  • Pri minimal CD-ju so največji problem gonilniki, zato ga za nameščanje na prenosnike odsvetujem (nimam ravno dobrih izkušenj z njim).
  • Hvala obema za dodatna pojasnila in navodila, ki ob spoznavanju novih stvari zelo prav pridejo.

    Prvo sem poskusil z lubuntu-alternate in se mi je med instalacijo zmeraj nekje ustavilo ... tako da sem poskusil še z navadno desktop varianto ki je bila sicer malo daljša  inštalacija :) a brez ustavitev in zmrzovanja...

    Sedaj je nameščen Lubuntu 14.04 in dela :) ... sicer je počasnejša odzivnost vzrok borih 256MB ram-a a, ko bo še ta  razširjen bo pa delovanje, kar zadovoljivo za takšen prenosnik. 


    Namen, ki sem si ga zastavil je dosežen in se lahko zaključi kot rešeno :wink:  ... 

    Lp




  • dokler ni rama se lahko namesti zraven kakšen "windows manager". ti porabijo precej manj rama. jwm mislim da potrebuje okrog 60 ali 70 MB oz. mogoče še manj.
  • to bi tudi 'pohitrilo' brskalnik  FF?
    in kako se to namesti ... škodit ne bi moglo :)
  • v programskem središču se po9išče in namesti. potem pa se ob zagonu izbere namesto LXDE recimo.

    Firefox je druga težava. ne bo ga pohitrilo samo mu bo sprostilo nekaj spomina da bo lažje deloval. Verjetno zdaj počasneje deluje, ker nima dovolj spomina in potem uporabi disk kot spomin. to pa je počasi.

    sicer je včasih bil kakšen Chromium lažji danes pa ne vem več kateri so. vem da je bil še Midori, ki pa ne vem če ima vse funkcije kot Mozilla.

    Sicer je pa vedno na voljo zelo hitri Lynx :)

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.