Težave po namestitvi Lubuntu

Pozdravljeni.

Včeraj sem namestil na računalnik Lubuntu 19.10. Najprej sem želel namestiti kot Dual-boot vendar mi ni uspelo, sedaj imam na računalniku nameščen samo Lubuntu.

Problem je v temu, da sem pri inštalaciji veliko čaral glede Legacy in EPI mode v BIOSU in sedaj je tako, da mi računalnik začne delovati samo če imam Lubuntu na USB ključku, celotno Lubuntu particijo na računalniku pa mi noče zagnati. Neprestano mi javlja napako:
BootDevice Not Found. Please install an operating system on your hard disk. Hard Disk - (3F0)

A mi lahko pomagate? Sedaj je računalnik praktično neuporaben.

Hvala. 


Komentarji

 • Hm.. napaka pravi kot da nisi namestil Lubuntuja na računalnik ampak samo na ključek.. Ponovno inštaliraj ob tem pa si pomagaj s kakšnimi navodili/videom? :)
 • Hvala za odgovor.
  Lubuntu je vsekakor nameščen na trdem disku. Morda je bila moja napaka ta, da sem pri inštalaciji izbral opcijo Erase disk? Morda bi morale biti na trdmem disku še kakšne particije, pa sem jih jaz izbrisal? Sedaj particija Lubuntu 19.10 zaseda celotni trdi disk.
  Skratka v BIOS lahko vstopim samo če imam vključen USB ključek z Lubuntujem. Tudi lubuntu lahko v izvedbi Live uporabljam brez problema. Žal pa ne morem dostopati do Lubuntuja na trdem disku. Večkrat sem inštalirat Lubuntu in ko j inštalacija zaključena računalnik pravi, da je vse v redu in da naj zaženem računalnik brez ključka, potem pa napaka BootDevice not found. Please install am operating system on your hard disk. Hard Disk (3F0). Lahko pošljem podatke o mojem računalniku, če vam pomaga kaj pri reševanju mojega problema...

  HP ProBook 4530s
  Product Number LW794ES#BED
  Serial Number CNU1262JXK
  BIOS revision: 68SRR Ver. F. 09
 • CrazyLemon Skrbnik
  uredil/-a 20. October, 2019
  https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Operating-System-and-Recovery/boot-device-not-found-Please-install-operating-system-on/td-p/6362337

  Long story short.. v biosu imaš naštimano da ti boota z usbja in ne z diska.. glej razlago/rešitev na zgornji povezavi
 • Žal ne deluje. Pregledal sem veliko filmov na jutubu in žal imajo skoraj vsi drugačen BIOS od mojega (očitno stara verzija s starimi črkami). Jaz imam BIOS kot na tem filmu (veliko lepši izgled): https://www.youtube.com/watch?v=BBFvVp1WXGg
   Moram priznati, da sem sedaj že veliko poskušal. Trenutna situaciaj je takšna, da je sedaj na računalniku nameščen le Lubuntu. Disk sem formatiral. Kaj moram sedaj narediti v biosu?
 • verjetno manjka kakšna EFI oz. boot particija.
  UEFI uradna dokumentacija (potrebuje kakšno posodobitev):
  https://help.ubuntu.com/community/UEFI

  EFI Installing - Tips:
  https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295

  preglej pod popravilo (repair), morda se kaj najde.

  mimogrede, zakaj pa ravno Lubuntu?
 • Imel si prav. Zbrisal sem vse particije. Zdaj računalnik deluje:) Hvala. Hvala. Hvala. Pomagal sem si s tem videom:

  Glede lubuntuja. Zdelo se mi je, da je računalnik star in da potrebuje lahek operacijski sistem. Potem sem pa videl, da je podpora za ubuntu veliko boljša (npr. youtube video posnetki) in sedaj imam nameščen ubuntu 18.04 LTS. • meh, jaz imam single core iz 2003, Nvidia GT 730 grafična (nič posebnega) pa dela Kubuntu 18.04. gor kot urca (vsaj zaenkrat dokler so pravi gonilniki na voljo). boot v 45 sekundah (navaden HDD), Steam igre (source engine...), internet ni da ni. ok včasih malo počasi kaj dela ampak saj prenese sistem. podobno na mlajšem celeronu s staro AGP grafično kartico 256 MB.
  Zakaj Kubuntu? ker je uporabniški vmesnik dober - filozofija KDE je, da so vse ali čimveč nastavitev na voljo preko grafičnega uporabniškega vmesnika (meniji, ikone...). ne vem tako lažje razumem kaj narediti in imam več opcij. poleg tega se mi dzi da je vmesnik primernejši za namizni računalnik (v nasprotju z ogromnimi ikonami, ki so morda potrebne pri zaslonih na dotik)  Ubuntu vmesnik je dober samo pogosto skrije kakšne napredne nastavitve zato, da je enostavnejši za uporabo. 

  LXDE prehaja na LXQT, tako da zna biti kasneje precej podoben Kubuntu oz. KDE. Vsaj pri uporabniškem vmesniku. sicer Lubuntu porabi manj sistemskih sredstev, ampak to uporabnika lahko stane nekje drugje (npr. enostavnost uporabe). ko nameščam vmesnik na starejši računalnik sam raje izberem XFCE (uporablja ga Xubuntu). zdi se mi precej bolj dodelan in enostavnejši za uporabo. v osnovni različici pa ne potrebuje bistveno več sistemskih sredstev kot LXDE. Podobna zadeva je menda pri Mate namizju (Ubuntu Mate), čeprav ga sam še nisem preizkusil.


Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.