Kubuntu, nameščanje in laik

Torej, jaz sem v MandrivaOne Linuxu. Iz Londona sem pred dvema dnevoma prejel naročeni Kubuntu 6.06 z namenom, da se preselim na angleški Kubuntu. Nisem še ga namestil na svoj disk - ker sem ‚Äútotalni začetnik‚Ä? za kubuntu-ubuntu, kot je na neki strani tukaj označeno. Še nikoli videl in podobno. Sem že bil v fazi registriranja na Kubuntu forum, ko sem srečno opazil, da obstaja v Sloveniji, kjer se nahajam, ubuntu skupina s spletiščem. Kljub trudu nisem našel Kubuntu skupine. Če je, prosim, če mi poveste. Prisegam na KDE in Evropo, kaj morem. Ne mi zameriti, če tukaj kaj vprašam in če vam računalničarjem tak ‚Äútotalni‚Ä? - naj ne zabeležim naprej (no, laik) - nisem sprejemljiv. Rahlo me tolaži, da je morebiti še kak računalniški laik kje v vesolju. Sem pač pred zaslonom pod stalnimi stresi, kaj čem. Eni trpimo in dva tedna nabiramo pogum, da na svoj dojenčkov način prvih dveh besed ‚Äúmama, ata‚Ä? kaj vprašamo strokovnjake .

Srečno sem na ubuntu.si opazil stran ‚ÄúZa totalne začetnike‚Ä? z grafičnim prikazom nameščanja ubuntu 6.06, pozorno gledal in si zabeležil, kaj ne znam. Upam, da postopek poteka s Kubuntu CD-ja podobno. [Morebiti je celo, če se čemo za dobro voljo malo izzivati :-), da je namestitveni device, kot najnovejša stvaritev za Kubuntu, celo malenkost boljši. No, saj se takoj umaknem, če rečete, da ni.]

1.korak: vsebuje izbiro jezikov in slovenščino. Hvala Bogu ‚Ä? brez šumnikov bi bil Kubuntu zame žal nesprejemljiv. Namreč, live zagon se izvede popolnoma samodejno, zato nisem vedel ali so na malem CD-ju tudi številni prevodi.
2.korak: S katero tipko tu izbiramo tipkovnico?
3.korak: Če gre za Kubuntu, sklepam, da je hostname Kubuntu?
4.korak ‚Ä? razdeljevanje diska: [Nasploh najtežji del nameščanja Linuxa. Nasplošno laiki prav od tega dela molče bežijo, zato jih ni pri Linuxu. Kdo pa naj bi jim nameščal (ob novih izdajah kar pogosto)?] Torej tukaj na tem mestu bom jaz, kot možnost zame, izbral 'Samodejni način ureditve razdelkov' ‚Ä? Guided partitioning. Sem se že odločil!
5.korak: Prikaže obstoječe razdelke in priklopne točke. Tu naj bi, če prav razumem, na novo postavili razdelke. KAKO pa mi laiki ne vemo, ker v Linuxu še ni bilo razloženo. Prav tako so nam tukaj vse označbe nerazumljive. Predlagal bi vam, da bi posebej za slovensko vesolje laikov nekje napisali konkretne postopke razdeljevanja diska v tem delu (klikni tu, klikni tam) in bi, dam roko v ogenj, vzniknili veliko olajšanje celemu vesolju neznanih ljudi.
In še v nanizu štirih stavkov, katerih pomen večinoma ne poznamo, tukaj znova piše: ‚ÄúGuided partitioning‚Ä?. Zakaj to piše, če sem že v prejšnjem koraku izbral samodejni način razdeljevanja?

Nato naprej pri izbiri uporabniškega imena piše full name ‚Ä? polno ime, kar pomeni ime in priimek. Vendar uporabniško ime je povsod ena sama beseda oz. oznaka. Kaj vpišemo?

Lahko da na to predosnovnošolsko raven računalništva ni vzbodbudno odgovarjati, a mogoče bi kdo na kakšno od teh mojih neznank le odgovoril ‚Ä? pa recimo na moj e-naslov, če ne tu. Haj!

Komentarji

  • christooss Član Ubuntu.si
    Nato naprej pri izbiri uporabniškega imena piše full name ‚Ä? polno ime, kar pomeni ime in priimek. Vendar uporabniško ime je povsod ena sama beseda oz. oznaka. Kaj vpišemo?
    Polno ime je res npr ime in priimek. Uporabniško ime je pa VEDNO ena beseda In ponavadi ti vzame Ime ki je prvo napisano. Veliko lažje je potem delovati če maš Krajše uporabniško ime
    2.korak: S katero tipko tu izbiramo tipkovnico?
    Tega pa ne razumem. A jezik?

    Host name izbereš sam. No lahko izbereš sam. To je samo ime pod katerim bo računalnik predstavljen ostalim mrežnim računalnikom.
  • christooss Član Ubuntu.si
    Aja pa ne se ustrašit vprašat :)

    Aja Kubuntu skupine ni. Mislim da ni potrebe
  • 2.korak: S katero tipko tu izbiramo tipkovnico?
    Tega pa ne razumem. A jezik?

    Ne, ne jezik. Izbira jezika je v prvem koraku. V drugem koraku je, v katerem jeziku-razporeditvi črk naj bo nastavljena tipkovnica. Na sliki je le ozek trak, v katerega naj bi vnesel oznako. Miška še ne deluje, le tipki gor-dol. Kako naj se do oznake pride, po sliki ne vem. Znabiti, da bi bilo v procesu samem razvidno, ne vem.
  • christooss Član Ubuntu.si
    Hja lahko klikneš s in se pomakne seznam na črko s in tm maš slovene

    Hm sm mislil da ma Kubuntu že grafični inštalacijski program. Samo tolk za intermeco Ubuntu ma res UIZI inštalacijski program
  • Sej z kubuntujem baje ni nič drugače...sem dobil cdje pa sem si malo pogledal in ima na desktopu ko se zboota ikono install, tako da domnevam da je grafična inštalacija. ;)
  • alostani Član
    uredil/-a 8. July, 2006
    Samo še varnostno vprašanje bi rad dodal:
    Za vsak primer - kako med nameščanjem ustaviti nameščanje?

    [Grafični vodič iz ubuntu strani "članki..." prikazuje nameščanje ubuntu 5.04 Hoary. Kubuntu live 6.06 CD ima install ikono - najnovejši namestitveni program. Mogoče je preprostejši, toda dokler ne nameščam, ga ne poznam. Najhuje je, če se zgodi, da ne znam naprej, ne morem pa nameščanja ustaviti. MandrivaOne live z installerjem sem nameščal sam - gladko kot po olju. Res, da bi razdelitve diska (80 GB) hotel naknadno bolje racionalizirati (npr. popraviti swap, ker mi ga je nabil več kot 3 GB pa še scefral in tako. Na 1024 MB spomina bi postavil swap 1100 MB. - A se v to ne znam spustiti. Kot rečeno. Bral pa sem spletno razpravo v Angliji, da je pri takem spominu mirno lahko swap npr. 200 MB - toliko, da je. In celo to, v debati home ja ali home ne, da je home razdelek le za primer, ko ga pri nameščanju nove različice ohranimo. Jaz pa vedno svoje dokumente, zaznamke in adresar zapečem na CD (zaz. in adres. izvozim na disketo), potem, ko sem prej vse to uredil - selekcioniral (prav v tem je koristnost, da pride periodično do take ureditve), disk pa naj totalno sformatira. Toda od zdaj naprej sem pripravil novo idejo: S prihrankom sem si nabavil zunanji TEAC USB disk 250 GB za trajni arhiv na enem mestu, kamor bom bolj ali manj sproti shranjeval in urejal besedilne dokumente in mnogo digitalnih slik. Tako se pri nameščanju z ohranitvijo home res ne bom ukvarjal, varnost, z ozirom na rač in elektriko, pa bo hundred percent. Malo me je zaskrbelo mnenje christoossa v petek 7. julija 2006: "Jst ne bi priporočal FAT32 za home dir v ubuntuju." Naj v vednost povem: Ta zunanji USB disk je bil preformatiran v NTFS za Win in Mac in v Linuxu ni deloval. Panika. Poizvedovanja. Nič. Šele iz nemške tovarne sem prejel odgovor, da deluje tudi za Linux, če se ga primerno formatira. Zvedel sem: FAT32 za Win in Linux, ali ext3 samo za Linux - Win ga niti ne zazna. Ves ta disk sem hotel v ext3 datotečnem sistemu - a od nikogar v Sloveniji, ne v Parizu pri Mandrivi, ne od Jonathana Ridlla nisem dobil pojasnila, KAKO formatirati v ext3 datotečni sistem. Štiri mesece poizvedovanj. Vsi so omenjali le FAT32. Matjaž, pravnik, mojih let, mi je povedal pravo pot, ki sem jo do podrobnosti potez še sam skonkretiziral. In sem formatiral v ext3. Prenesel sem gor mapo - ki se je zaklenila. Dobil sem nasvet, da je treba urediti le še dovoljenja in bo. In kaj? Spustil sem se nastaviti dovoljenja.... Mati moja - totalno sem uničil sistem in izgubil vse dokumente......
    Znova sem namestil MandrivaOne z live CD-ja in formatiral zunanji USB disk v FAT32, ki deluje. To je bilo pred kratkim. Če ne bi že toliko napisal, bi vam dodal postopek formatiranja zunanjega diska.
    Nauk? Ne vem. Po moje ext3 za Linux ni dodelan.]
    lp
    Lojze
  • christooss Član Ubuntu.si
    Nauk? Ne vem. Po moje ext3 za Linux ni dodelan. NO to pa ni res.

    Glede FAT32 za home- nisem priporočal Fat32 za home dir. Ampak to pomeni da so vse nastavitve v ext3(home dir je namenjen temu) potem itak še nekaj podatkov. Potem pa lahko FAT32 disk mountaš v /home/uporabnik/datoteke/ brezproblema.

    Swap je bil včasih priporočeno 2kratno količino RAMa ampak zdej k mamo vsi tolk rama je nad 200 oz 300 MB za swap popolnoma nepotrebno

    Disk pa proprosto formatiraš npr LiveCD jom. Lahko pa si namestiš particionicijski program. To se res brezproblema. Jst mam USB ključ fomatiran kot ext3 in dela brezporblema. Tu so pa windowsi krivi da ne dela v WinOS. Aja ext3 dela samo na Linux like platformah
  • Zakaj ste zbrisali dialog od tu naprej?
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.