Nastala je skupina Open Android Alliance

andrejZ Član Ubuntu.si
Android je Googlov odprtokodni operacijski sistem za mobilne telefone, nekateri proizvajalci pa razmišljajo o njegovi namestitvi tudi na ostale naprave z majhnimi zasloni.
Vendar pa je odprtokoden le operacijski sistem ne pa tudi Googlovi programi ( gmail, youtube, Google maps, itd...).

Zato je google projektu CyanogenMod prepovedal distribucijo spremenjene programsko-strojne opreme ( firmware-a ), ki vsebuje omenjene zaprtokodne programe in tako krši googlove avtorske pravice. Google sicer pravi, da so veseli modifikacij programsko-strojne opreme, pod pogojem da ne vsebujejo njihovih programov.

Kot odgovor na to potezo se je oblikovalo zavezništvo pod imenom Open Android Alliance, ki bi rado nadomestilo vse zaprtokodne komponente z odprtokodnimi. Tako se bo lahko celoten sistem distribuiral in uporabljal brez omejitev.

Zaenkrat še ni znano ali bo Google projekt podprl ali bo spodbijal ime zaradi uporabe registrirane blagovne znamke Android.

Vir: H-online 1

H-online 2

Komentarji

  • No samo dodaten "info".. cyanogen že pripravlja MOD kateri bo prvo naredu backup googlovih aplikacij in nato namestil njegov MOD ..po namestitvi pa se bodo googlove aplikacije skopirale nazaj...torej ne bodo ponovno nameščene ampak samo backupirane (kar google ne prepoveduje) ...

    L.p by soon-to-be-an-android-owner :cool:
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.