Dodajanje novega uporabniškega računa

Na svoj računalnik lahko dodate več uporabniških računov. Vsaki osebi v svojem gospodinjstvu ali podjetju dajte en račun. Vsak uporabnik ima svojo domačo mapo, dokumente in nastavitve.

 1. Kliknite na skrajno desno stran menijske vrstice in izberite Nastavitve sistema.

 2. Odprite Uporabiški računi.

 3. Za dodajanje uporabniških računov potrebujete skrbniška dovoljenja. Kliknite Odkleni v zgornjem desnem kotu in vnesite svoje geslo.

 4. Na seznamu računov na levi, kliknite na gumb + za dodajanje novega uporabniškega računa.

 5. Če želite, da ima nov uporabnik skrbniški dostop do računalnika, za vrsto računa izberite Skrbnik. Skrbniki lahko dodajajo ali brišejo uporabnike, nameščajo programe in gonilnike ter spremenijo datum in čas.

 6. Vnesite polno ime uporabnika. Uporabniško ime bo samodejno izpolnjeno glede na polno ime. Privzeto je najverjetneje v redu, ampak ga lahko po želji tudi spremenite.

 7. Kliknite Ustvari

 8. Račun je omogočen dokler se ne odločite kaj boste storili z uporabniškim geslom. V Možnostih prijave kliknite na Račun je onemogočen poleg polja Geslo. Izberite Nastavi geslo iz spustnega seznama Dejanje in pustite uporabniku vnos gesla v polju Novo geslo in Potrdi geslo. Oglejte si Izbor varnega gesla.

  Da izberete naključno ustvarjeno varno geslo, lahko kliknete na gumb poleg polja Novo geslo. Ta gesla so težka in jih drugi ne morejo uganiti, si jih boste pa tudi težko zapomnili, zato bodite previdni.

 9. Kliknite Spremeni.

V oknu Uporabniški računi lahko kliknete na sliko, ki je poleg uporabnikovega imena na desni, za nastavitev slike računa. Slika bo prikazana v prijavnem oknu. GNOME zagotavlja nekaj fotografij, ki jih lahko uporabite ali pa lahko izberete svojo lastno sliko oz. jo zajamete s svojo spletno kamero.