Predlagajmo vladi, da zamenja Windowse za Ubuntu
To idejo sem že predlagu na Ubuntu Brainstorm in se mi ne zdi tok slaba.
Torej lobirajmo pri tej ali pa naslednji vladi, da presedla iz Windowsov, ki stanejo, na Ubuntu, ki je zastonj.
Al pa že med volilno kampanijo se povežemo s kakšno stranko, da to vključ v program.
Najbrž bomo lažje prepričal leve in liberalne stranke, čeprav se mi zdi, da bi se dal tud Janšata prepričat...
najprej moramo popolnoma prevest Ubuntu v slovenščino in pogledat, če so vsi programi k jih zdej uporabljajo tud v odprti kodi...
Druga možnost, je da se ustanovi "podjetje", ki se prijav na naslednji razpis za posodobitev sistema. Mogoče nas clo izberejo, sigurn bomo najcenejši, sam v Sloveniji to še ne pomen, da boš izbran...
Predstavt je treba, da je cenej od Windowsov in da je enak lahk kot windows in da je varnejši kot windowsi...
Če kdo, ve da naša vlada že uporablja Linux nej to prosm sporoči.
---------------------------------------------------------
Torej lobirajmo pri tej ali pa naslednji vladi, da presedla iz Windowsov, ki stanejo, na Ubuntu, ki je zastonj.
Al pa že med volilno kampanijo se povežemo s kakšno stranko, da to vključ v program.
Najbrž bomo lažje prepričal leve in liberalne stranke, čeprav se mi zdi, da bi se dal tud Janšata prepričat...
najprej moramo popolnoma prevest Ubuntu v slovenščino in pogledat, če so vsi programi k jih zdej uporabljajo tud v odprti kodi...
Druga možnost, je da se ustanovi "podjetje", ki se prijav na naslednji razpis za posodobitev sistema. Mogoče nas clo izberejo, sigurn bomo najcenejši, sam v Sloveniji to še ne pomen, da boš izbran...
Predstavt je treba, da je cenej od Windowsov in da je enak lahk kot windows in da je varnejši kot windowsi...
Če kdo, ve da naša vlada že uporablja Linux nej to prosm sporoči.
---------------------------------------------------------
Komentarji
V razmišljanje. Lahk mal komentirate, da se vidi kaj in kako
Mal bi bilo tudi fino pogledat glede podjetij, ki so zbrani okoli COKS!!!!
po mojem mnenju ni sans da bi to uvedli, rajs par jurckov evrov drazje pa so zadovoljni, tako ali tako se ta dnar ce bi naprimer vlada sla na opensource, nebi presparal in se bi zapravil se za kako vecjo neumnost.....pa lohk fantazirate kokr hocete.
lp,cube
Tudi sam sem imel primer v našem podjetju, kjer smo nekaj let nazaj rabili in kupili nov strežnik za katerega smo plačali 250.000 SIT, za namestitev RedHat-a (file, web, mail server), s tem da nam niso porihtali vseh zahtev ala šumniki, zaščita, ipd. pa smo doplačali še celih 240.000 SIT.
Glede navajenosti na winse pa mislim, da bi se lahko nardilo en vmesnik, ki bi bil podoben win xp oz. kaj podobnega sigurno ze obstaja.
jaz osebno sem za, samo realno gledano, v sloveniji taka finta ne pride u poštev še 10-15 let vsaj.
To tudi dokazujejo drzave po svetu, ki selijo celotno drzavno upravo na OS produkte. Poglej si malo po netu. Mas veliko na to temo napisanega.
Za drzavno upravo, ki uporablja svoje web based aplikacije ter word, mail ter printanje, ni vazno ali majo pred sabo Windows, Linux, Mac ali pa kako LojzekFrancka distribucijo. Uporabljali bodo to kar bodo dobili. Nekaj hude volje na zacetku, vendar se da vse resiti s pravilnim pristopom.
Vecji problem so serverji ter storitve, ki so zdaj MS based. Vendar tudi nic, kar se nebi dalo resiti.
Polni loncki so pa najvecji problem... Saj v tem primeru nebi nihce mogel pristaviti svojega piskreka in si kupit jahto na morju
Edit: Typo
LP
lp,cube
lp,cube
Problem nastane tax, ko placas eno cifro zato, da ti postavijo gor sistem in odpravijo vse pomanjkljivosti pa ti ne resijo vsega. Pol pa preostane sam to, da placas nekomu drugemu, da popravlja napake za njimi, tko se je zgodilo nam.
Urh: na slovenskih ministrstvih delajo lusne pupce, se jih splaca izobrazevat
Mislim, da so tudi težave pri podpori takega sistema, saj je po mojih izkušnjah (bilo) premalo dobrih skrbnikov za Linux. Kaj pravite?
Še dodatna težava je pri vpeljanih programskih orodjih, ki velikokrat temeljijo na Okenskem okolju. Kako zamenjati te, oz da bodo delovali saj v Wine-u ne delujejo vsi.
Ko je vse to reseno in mamo vzdrzevalce naucene, orodja pripravljena in vse postimano (sistemi preseljeni, mreze postimane, baze prilagojene, predloge in obrazci prilagojeni OO.org...) pa se zacne delati zadnji korak, ki je selitev userjev in ucenje le teh.
Procesa ne mores izvesti cez vikend. Za tako selitev je potrebno veliko planiranja in tudi casa. Prav tako ni zastonj. Vendar kot sem ze rekel, nic nemogocega. Pa se splaca se na dolgi rok.
Pač bomo zečeli pri enem :-)
zato so oni na windows, potem moralo bi bit res podjetje, ki bi reševalo te
tezave, ker v mojem kraju se v nobeni računalniški trgovini ne spoznajo na Linux (nobeno distribucijo)
sicer zamisel je dobra, ampak jaz ne verjamaem da bo kaj ,še posebno pa se mi zdi da je v naši preljubi drzavici Sloveniji marsikaj bolj pomembnega kot to kateri OS bo uporabljala naša vlada hehe.
drgac pa v ajdovscini, v podjetju kjer jaz delam, ti lahko namestimo in sconfamo, gentoo, suse, ubuntu
lp,cube
Preskok na drugi OS je veliko bolj kompliciran kot se zdi, sploh pa za take konglomerate kot je vlada oz. politični aparat. Je treba po kosih, kot je to naredilo sodstvo. Najprej migracija v OpenOffice.org, sedaj pa bojda že skačejo na Linux.
Meni bi bilo veliko bolj všeč, če bi za začetek zahtevali, da lahko dobimo vse državne dokumente v formatu odt. Veliko bolj realen cilj. Pa najbrž bi lahko kakšen COKS vodil tak projekt, saj imajo v programu tudi zagovarjanje rabe odprtokodne opreme in odprtih standardov?
2.)kaj je pa z pdfjem narobe? drgac pa mas prav.
lp,cube