duo core ali quad?

nevem v kateri temi bi mogu tolevprasat pa bomkr tle.V kratkem dobim nov racunalnik pa me zanima ali je bolje za ubuntu,duo core ali quad procesor?Namen imam imet samo ubuntu sis.Zanima se tole,imel bom 500giga diska, koliko ga dam ubutu sistemu in koliko za /home mapo?Verjetno je prevec ce pustim pol diska za sistem?Oziroma nepotrebno?

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Quad core ima po mojem mnenju prednost samo če se misliš ukvarjat z urejanjem zvoka, slik, in videa ali pa opravljaš več procesorsko zahtevnih stvari hkrati.
    Za isto ceno imajo dual core procesorji višjo frekvenco, zaradi katere so v večini primerov hitrejši od quadov.
    Glede diska pa bi rekel da je 30 giga dovolj za root vse ostalo pa za /home.
  • Tako kot je andrejZ povedal. Sicer bi se morda splačalo investirati v prihodnost z več jedri, vendar je vprašanje koliko aplikacij sploh zna izkoriščati več jeder. Trenutno stanje kaže, da je dvojedrnik z višjo frekvenco boljši od štirijedrnika, razen seveda v programih, ki znajo izkoristiti več kot dve jedri.
  • hvala za odgovora. Sem se ze vceraj za duo odlocu sam sem danes malo podvomil ce je bila odlocitev prava. No pol duo ostane. In 30 giga za sistem ostalo home, tnx. Nova masina, nov operacijski sistem in bye bye Windows! Aja se tole, a dam filesystem ext3 ali ext4?.Ker bo vse na novo zelim da je optimalno nastimano. Do sedaj sem bolj poizkusal linuxe.
  • tema premaknjena ker izbira med dual core ali quad procesorjem ne spada med ukazno vrstico.

    kar se tiče ext3 ali ext4 pa je tvoja izbira..ext4 bo zdej privzeti datotečni sistem v ubuntuju..tko da je dovolj stabilen za uporabo ..če pa boš izbral ext3 pa ne boš čisto nič prikrajšan..vsaj ne v taki meri da boš ti to opazu :)
    lp
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.