[vodič] LO/OO.o Naslavljanje pisem z različnimi naslovniki

Evo, moj prvi tutorial!

Verjetno ste že kdaj želeli poslati večjemu številu naslovnikov enaka pisma, ki bi bila bolj 'osebno' naravnana. Recimo Spoštova gospa XY, spoštovani gospod XX... Za kaj takega potrebujemo dva dokumenta - naslove si napišemo kar v Calc (to je 'Excel' LibreOffica) in naj izgledajo približno takole.
image

Ko naredimo tako razpredelnico, odpremo Writer (to je 'Word' LibreOffica), gremo na Orodja-->Čarovnik za spajanje dokumentov--> Uporabi trenutni dokument in kliknemo Naprej.
image

V naslednjem okenčku izberemo Pismo in kliknemo naprej. Ko se nam odpre naslednje okence, dodamo tabelo z naslovi, ki smo jo ustvarili. To storimo tako, da kliknemo na Izberi drug seznam naslovov. Kliknemo Dodaj in izberemo datoteko, kjer imamo shranjene naslove, ter potrdimo. Pod razdelkom Dodatno--> Uredi lahko spremenimo vrstni red izpisanih podatkov, presledke ali pa si izmislimo kaj novega (npr. da imamo ime v eni vrstici in priimek v drugi). Če želimo, lahko v razdelku Dodatno označimo izpis države v naslovu. Izbrali bomo tretjo možnost - v naslovu nam izpiše vse države, razen Slovenije.
image

Ko uredimo vse stvari, kliknemo Naprej. Odpre se nam okno, kjer lahko uredimo začetne pozdrave (Spoštovana gospa XY, Spoštovani gospod XX, Spoštovani...). Ker smo že prej v seznamu naslovov v Calc posebej označili spol, bo ta zaznamek prišel prav, da bo Writer prepoznal spol naslovnika. Izberemo spol kot tisto oznako v našem Calc dokumentu, ter za ženski spol oziroma ženske naslovnike vpišemo črko ž (ali če imamo drugače določeno v Calc). Splošni pozdrav je pa namenjen vsem naslovnikom, kjer v Calc ni določenega spola (v našem primeru je naslovnik družina, lahko je tudi društvo ali kakšna pravna oseba). Ko to uredimo, kliknemo Naprej.
image

V naslednjem okencu se nam prikaže razporeditev naslova na dokumentu oziroma pismu, ki ga lahko spreminjamo. Ko smo končali, kliknemo Naprej in prikaže se nam okence, kjer lahko kakšnega naslovnika izpustimo in urejamo dokument oziroma pismo. Ko smo končali z urejanjem dokumenta, se vrnemo v čarovnika s klikom na okence, ki se prikaže levo zgoraj. Na naslednja stopnji čarovnika lahko vsako pismo še posebej uredimo (lahko bi dodali kakšno sliko ali dodatno besedilo). Ko končamo z urejanjem tega dela, kliknemo Naprej in prikaže se sklepna stopnja čarovnika, kjer lahko pismo natisnemo ali shranimo (lahko kot en dokument ali kot več dokumentov). Ko smo končali s tem korakom, kliknemo Dokončaj.

Končano pismo pa naj bi bilo tako:
image

No, upam, da bo komu ta tutorial pomagal :)

PS: Crazylemon, sem pridna a ne? :D

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.