[vodič] LO/OO.o Tiskanje naslovov na kuverte

Elow! ;)

V prvem vodiču smo naredili pisma, ki so enaka, a personalizirana. Sedaj pa moramo ta pisma nekam spraviti - v kuverte! Danes bomo torej izdelali kuverte iz baze naslovnikov.

Tako kot zadnjič imamo tako Calc razpredelnico naslovnikov oziroma bazo.
image

Odpremo LibreOffice Writer in kliknemo Vstavi-Kuverta.
image

Odpre se nam okno, kjer izberemo zbirko podatkov (Calc razpredelnico) in podatke, ki jih želimo na kuverti (podoben postopek kot pri tiskanju pisem). Naredili smo 'klasično' razporeditev - ime in priimek v isti vrsti, v naslednji naslov, še naslednji pošta in mesto, prazna vrstica in nato še država. Naj vas tu opozorim, da ko vstavljate podatke, ki bodo na kuverti v isti vrsti (kot je npr. ime in priimek), naredite vmes presledek s tipko Space, da ne bo tiskalo "JanezNovak" ampak "Janez Novak".
Spodaj lahko vnesemo še naše podatke, če želimo, da kuverte vsebujejo tudi naslov pošiljatelja.
image

Ko smo končali s tem korakom, v okencu kliknemo na gornji zavihek Oblika. Tu nastavite postavitev podatkov pošiljatelja in naslovnika (njun položaj na kuverti), hkrati pa izberete še velikost oziroma tip kuverte. Sama imam pri roki kuverte 12x18, ki jih sicer ni med ponujenimi, zato sem kliknila na "Uporabniško določeno" in vstavila mere kuverte.
image

Naslednji korak je nastavitev vašega tiskalnika. Kliknemo na jeziček Tiskalnik in izberemo možnost, ki ustreza našemu tiskalniku oziroma na kakšen način nam tiska kuverte in kako morajo biti postavljene. Če ne veste, predlagam da stopite do tiskalnika, kjer bo zagotovo kakšna slikica kuverte in kako se jo pravilno vstavi in obrne.
image

Ko končamo, kliknemo Nov dokument in odpre se nam kuverta, ki smo jo izbrali, postavitev naslovnika in pošiljatelja. Če želite, lahko še spreminjate postavitev naslovnika ali pošiljatelja. Preprosto kliknete na kvadratek in spreminjate velikost, če imate premalo prostora za naslov) ali pa kvadratek premaknete bolj levo ali desno, če se vam zdi, da je preveč zamaknjeno.
In še mali dodatek: ker se nam kuverta zdi preveč pusta in jo pošiljamo uporabnicam in uporabnikom Ubuntuja, bomo dodali še Ubuntu logo in napis. Sliko preprosto vstavimo s klikanjem na Vstavi-Slika kot to poznamo že iz urejanja drugih dokumentov v LibreOfficovem Wordu.
Naša kuverta je trenutno taka:
image

Ko končamo z urejanjem kuverte, kliknemo Natisni (ali pritisnemo Ctrl + P) ali kliknemo na ikono tiskalnika. Odprlo se bo okno, kjer nas bo Word vprašal, če želimo natisniti tipsko pismo, ter kliknemo Da. Odprlo se bo naslednje okno, kjer bodo naslovniki. Med njimi lahko kakšnega izpustimo (ker ne uporablja Ubuntu :D) in se odločimo za tiskanje ali shranjevanje dokumenta, če ga želimo natisniti kasneje.

Tako! Naše kuverte so pripravljene! Sedaj se pripravimo samo še na množično lepljenje znamk. Tutorial pa kdaj drugič! ;)
image

Komentarji

  • Zorica Član
    uredil/-a 12. May, 2018
                   
                                                         
                                        
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.