Kubuntu 15.04 prinaša velike spremembe

V prispevku o izidu Ubuntu 15.04 smo zapisali, da so bile spremembe v matični distribuciji relativno skromne. Povsem druga zgodba pa velja za derivat, ki uporablja namizno okolje Plasma: Kubuntu.

Razvijalci so se namreč odločili, da bo privzeto namizno okolje odslej Plasma 5 in sicer različica 5.2. Prva različica Plasme 5 je izšla lani julija in je ponujala povsem novo namizno temo imenovano Sapica (Breeze), ki prinaša preprostejši in modernejši izgled. Vmesnik Plasme 5 je grafično pospešen (QtQuick, ki uporablja OpenGL), kar omogoča razbremenitev osrednjega procesorja in posledično bolj gladke učinke. Dodali so naprednejše zaganjalnike in počistili obvestilno področje. Uporabniki visokoločljivostnih zaslonov pa se bodo gotovo razveselili boljše podpore za višje ločljivosti.

kubuntu-1504

Različice Plasme 5, ki so sledile, so preklopile iz Upravljalnika zaslona KDE (KDM) na Preprost namizni upravljalnik zaslona (SDDM). Odstranitev gradnika lahko sedaj na enostaven način razveljavite, kar je bila ena izmed bolj zahtevanih zmožnosti. KRunner pa zna sedaj rezultate razvrščati v kategorije.

Ker vsi programi še niso predelani za delovanje z novimi modularnimi knjižnicami (Ogrodja za KDE 5), boste v Kubuntu 15.04 uporabljali tudi še stare programe temelječe na knjižnicah za KDE 4, vendar vidne razlike ne boste opazili, saj vsi uporabljajo enako temo. Različice programov nosijo številko 14.12 in vsebujejo številne popravke hroščev ter manjše nove zmožnosti, saj so se razvijalci osredotočili na predelavo za Ogrodja za KDE 5.

Pri prevajanju v slovenščino je šlo večinoma za obsežen prenos starih nizov, zato obstaja možnost napak v prevodih. Vljudno ste vabljeni, da napake sporočite!

Opomba avtorja prispevka: marsikdo bo se spomnil neslavnega prehoda iz KDE 3 na KDE 4 (različica Kubuntu 8.10) in se spraševal, če so avtorji Kubuntuja znova naredili enako napako. Moje mnenje je, da bi morali s prehodom počakati. Naj naštejem nekaj resnejših težav, ki so prisotne v Kubuntu 15.04:

  • v sistemski vrstici ni ikon, ki uporabljajo Xembed, zato boste v njej zaman iskali Dropbox, Skype in podobne

  • Akonadi sesuje mysql 5.6 s signalom 11, kar pomeni, da uporabniki KMaila ne morejo dostopati do e-pošte. Težavo reši izbris določenih datotek

  • Konsole se sesuva ob izhodu

  • sistem za prestrezanje sesutij Apport-kde se sesuje med prestrezanjem sesutja :)

  • ...

Nadgradnjo zato svetujem samo najbolj pogumnim, ostali pa počakajte na Kubuntu 15.10.

Opombe ob izdaji lahko preberete na uradni strani, kjer najdete tudi navodila za nadgradnjo in svežo namestitev.

Komentarji

  • Tisti, ki ste na 15.04, posodobite svoj Ubuntu na vsaj 15.04, ker od danes naprej ne boste več sprejemali varnostnih popravkov.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.