[rešeno] [11.04] Najslabša Ubuntu uporabniška izkušnja do sedaj

Mo Član
uredil/-a 4. July, 2011 v Programi
Hoj,

Po dveh mesecih uporabe 11.04, moram rečt da sem precej razočaran nad to zadnjo verzijo, ker toliko problemov s sistemom še nisem imel (Ubuntu porabljam vse od 7.04). Zanima me kakšno izkušnjo imate ostali, če imate tudi vi take probleme in če predlagate kakšno rešitev.

Prvo naj povem da ne uporabljam Unitiya, ker rabim preprost in enostaven vmesnik, ki mi ne otežuje dela v zameno za fancy izgled. Drugo, imam Geforce grafično. Imam 64 bitno verzijo. Par težav:

* Grafične napake s flashom. Tole se pojavlja od verzije 10.10 (Geforce-a sem imel že pred tem). Gre za to da včasih ob ogledu flash vsebin v viewportu sistema (ozadju, nautilusu in ostalih programih) ostanejo grafični artefakti iz videa. Ali pa se artefakti pojavljao "skozi" browser (Firefox) - recimo da odprem nautilus, pa so skozenj vidni deli flash vsebine ki teče v Browserju. Poleg tega embeded Youtube videii kar neki bezljajo (beli pravokotniki čez vsebino), tako da moram na Youtube, če hočem stvar pogledat v miru.

* Mountanje particij: Ob zagonu sistema mi včasih izjavi da ne more mountat nekaterih particij (partition is not ready). Če rebootam je potem vse v redu

* Včasih mi noče zagnat nekaterih programov (točneje Truecrypt & Amule), rekoč da instanca že teče. Če pogledam v nadzornik sistema, tam ni nobenih aktivnih instanc teh dveh programov (nimam vzpostavljenega njihovega samodejnega zaganjanja ob startu).

* Nautilus se sesuva. To se je na veliko dogajalo v 10.10, zdaj malo manj, ampak vseeno včasih mrkne.

* Popolna zamrznitev sistema. Tole sem samo buljil, ko se je prvič zgodilo. Nikoli in nikdar še nisem na Linuxu doživel totalne zamrznitve (miš, tipkovnica, vse...) kar na lepem. V 11.04 se mi je zgodilo ene štirikrat. Pomaga le hard reset.

* Memory leaki. Proces metacity ima memory leak (bug report že obstaja). Sem pa parkrat doživel memeory leak tudi pri Amule procesu.

To je zaenkrat kar se spomnim, ziher je še kaj kar sem pozabil.

Naj še povem da med migracijo 9.10 -> 10.10 -> 11.04 nisem nič spreminjal hardvera (ok, dodal sem nov disk in odstranil starega, ampak sisteme imam vse na istem (drugem) disku).

U glavnem, sem Ubuntu navdušenec, ki sistem uporablja že leta, ampak vse to me je resno razočaralo. :(
«1

Komentarji

  • jaz sem se vrnil na ubuntu 10.10 32bit že po približno 10 dni uporabe in je vse OK
    spremljam skozi in se zelo počasi premika ampak enkrat pa bo
    pa si naloži še to verzijo 10.10 ,da boš imel obe verzije, pa vsake toliko časa preizkusiš, če je kaj bolje
  • Naložene imam še vedno prejšnje dve verzije, ki sem ju uporabljal; 9.10 in 10.10, s tem da je 10.10 tudi precej problematičen. 9.10 ima precej manj problemov (v bistvu nič omembe vrednega), ampak je pa stara verzija, in se moraš potem jajcat s programi ki potrebujejo novejše knjižnice kot so v repozitoriju...

    32 bit pa zame ni opcija, rek pod nujo rabim 64 bit.

    Ne vem.. mislim da bom preizkusil Linux Mint. Enkrat sem ga že imel instaliranega, tako za test, pa je zelo podoben Ubuntu-ju.
  • 64 bit je znano po težavah
    ampak 10.10 meni ne dela resnih težav ,seveda 32 bit
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Mo: Linux Mint je osnovan na Ubuntuju, tako da ima večino težav Ubuntuja. Če greš že kaj preizkušat pojdi na Debian Unstable/Stable.
  • Obstaja tudi Linux Mint Debian edition: http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
  • Težave, ki si jih opisal so identične mojim.
    Moram povedat, da se ob Ubuntu 11.04 počutim kot nekoč, ko sem prvič naložil Visto in sem jo po treh urah tudi odstranil.

    Meni normalno dela 10.04, vse naprej pa so težave predvsem z grafično Nvidia.
  • Sem stestiral 11.04, ampak samo na hitro. Mi nič ni štekalo, vendar me nedodelanost unitya ne privlači. Bom počakal do 11.10, da ga spolirajo, in se začel prilagajat unityu.
    Zaenkrat imam 10.10 in morm rečt, da mi vse deluje vredu (večina stvari se je uredila preko upgradov sistema). Trenutno niti ne priporočam 11.04 nobenemu. Raje naj počakajo na 11.10, ali pa si naložijo 10.10 :)
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Obstaja tudi Linux Mint Debian edition: http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
    Sam uporabljam LMDE in več ne premaknem na Ubuntu ;) Odzivnost namiznega sistema je 10/10.
  • Hvala vsem za odgovore.

    Bom sprobal Linux Mint Debian verzijo, samo neki me še zanima; home folder imam na ločeni particiji, katero potem mountam na /home. Do sedaj sem ta home folder uporabljal le na Ubuntu sistemih, a lahko pričakujem kakšne probleme na Debian sistemu, v obliki izgubljenih / povoženih nastavitev ipd.?
  • Mo, najlažje ti je, če imaš možnost kopirati datoteke iz mape home/tvojeIme na kakšen USB ključ. Npr. sam si skopiram mape .mozilla, .purple, .amsn, itd. In potem nazaj kopiraš v novem sistemu.
  • Jaz sem preklopil iz Kubuntu 11.04 neposredno na Debian KDE 6.0. /home mapo sem pustil pri miru in vse je bilo OK.
  • Jao, nimam sreče zgleda...

    Sem inštaliral LMDE in že takoj naletel na en kup problemov. Najprej sem se lotil inštalirat gonilnike za grafično, pa mi je javlo da ni pametno skompajlat modulov z gcc 4.6, ker je bil kernel skompajlan z 4.3 in da naj nastavim neko sistemsko spremenljivko na željeno gcc verzijo. Ker nisem imel pojma kako naj to naredim, sem odstranil vse gcc verzije, razen 4.3, pa mi spet javi da ono nebi instaliralo ker še vedno neki ne štima s kompajlerjem. K sreči se je dalo ta opozorila ignorirat in je na koncu gonilnike uspešno instaliralo.

    Potem sem se spomnil da je bolje najprej updejtat sistem. Odprem updejter ki mi javi da je treba najprej popravit pokvarjene pakete. Grem v Synaptic kliknem popravi pakete in ne naredi nič. Ok, gremo na net po pomoč, LOL, Firefox se sploh ne odpre namesto njega to sranje:

    image

    Ok, grem nazaj v Ubuntu in na netu zvem da moram pognat:
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade


    Poženem in na vsa vprašanja ali naj nek fajl nadomesti z novejšo verzijo odgovorim z da. Po dveh urah updejtanja rebootam in... sistem se sploh ne zažene več v grafičnem načinu ampak me po začetnem loadanju (kjer ne javi nobene napake ali opozorila da je kaj narobe) vrže v "konzolni način". Če poskušam pognat xserver z:

    sudo /etc/init.d/gdm3 start

    Mi zgolj pribije: failed :D :| :(
  • Ojej, problem "Update 2 july 2011- better hold the upgrades for now the new xorg and mesa will break the nvidia and ati drivers"
    http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=141&t=67502

    Problem je namreč z gonilniki. Sam sem problem rešil tako, da sem v datoteko /etc/apt/sources.list dodal:
    deb http://http.us.debian.org/debian/ unstable main contrib non-fre
    deb-src http://http.us.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free

    Ter nato naredil:
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade

    Datoteko /etc/apt/sources.list lahko spremeniš z več programi v konzoli. Na primer: sudo pico /etc/apt/sources.list ali sudo vi /etc/apt/sources.list

    Potem ko je narejena nadgradnja, odstrani tisti dve vrstici iz sources.list
  • OK, sem rešil tako da sem ponovno instaliral Nvidijine gonilnike. Vmes je sicer zatežilo da moram onemogočit nouveau kernel driver, kar je k sreči potem sam instalacijski program naredil in da mi ne priporoča instalacije gonilikov ker se aktivna gcc verzija in tista s katero je bil skompajlan kernel, razlikujeta. To sem ignoriral kot prej in zaenkrat sistem dela.

    Prvi vtis je: it feels like Ubuntu, kar je v redu. Kako se stvar obnese na daljši rok, bom pa kej javil :)

    Hvala vsem za pomoč!
  • kubanc Član
    uredil/-a 6. July, 2011
    jaz uporabljam Ubuntu 11.04 32 bitni z gnome3 GUI. deluje BP (not British petroleum but brez problema)
    unity sem opustil ker sem pac bolj navajen na gnome3, aja pa Unity ma vec bugov
  • Mo Član
    uredil/-a 7. July, 2011
    Oj, še en problemček:

    V Linux Mint-u so v Firefoxu opazno slabši fonti, kot v Ubuntu. Kot vidite na spodnji sliki imajo fonti več efekta "kromatske aberacije", do te mere da je opazno moteče. Firefox verzija je ista in nastavitve tudi, saj imam v obeh sistemih mountano isto home particijo. Se komu sanja kaj bi bilo treba nastavit, da bodo fonti izgledali tako kot v Ubuntu?

    image

    EDIT: sistemske nastavitve fontov imam v obeh OS-ih enake
  • Do ene mere lahko spremeniš prikaz pisave na nastavitvah, če klikneš z desnim gumbom na namizju in potem "Spremeni ozadje namizja", ter nato "Pisave" in "Podrobnosti".
  • Jp, to vem in imam v obeh sistemih nastavljeno enako. Tale razlika se pojavlja le v Firefoxu, medtem ko so fonti v ostalih programih in sistemu ok.
  • na obeh vpišeš

    dpkg -l *font* | grep ii
    ter primerjaš izpis..mogoče ti manjka kak font
  • morda je problem v subpixel renderingu?
    1. lahko imata to mint in ubuntu različno rešeno
    2. morda imata slučajno lcd-ja vsakega sistema različen fizični vrstni red rgb podpikslov.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.