• Komentiraj

Izšel je Ubuntu 11.10

Danes je izšla najnovejša različica Ubuntuja 11.10 pod razvojnim imenom Oneiric Ocelot.

Kaj je torej novega v zasanjanem ozelotu? Najprej je tukaj vmesnik Unity – tega so dodelali tako s popravki kot tudi z dodajanjem novih zmožnosti. V 11.10 je privzeto nameščen tudi Unity-2D, ki se vam bo sam zagnal, če nimate 3D podpore. (Odsotnost 3D podpore je ponavadi krivda gonilnikov). Hkrati so razvijalci poenotili večino kode med unity 2D in 3D, zato bo v prihodnosti razvoj lažji in hitrejši, prav tako pa si delita večino zmožnosti. Zato je vse, kar je mogoče narediti v Unity 3D (razen novega preklopa med okni Alt+Tab) mogoče tudi v Unity 2D.  Seveda z manj lepimi učinki. Namestite pa lahko tudi vmesnik gnome-shell, ki je privzet v gnome3 (najdete ga v programskem središču).

Pomemben del unity je Dash (pregledna plošča) – tudi tega so dodelali. Do t.i. “Leč” (beri filtrov) je sedaj mogoče dostopati iz dna pregledne plošče in tako hitreje priti do želene vsebine oz. brskati po želenih kategorijah.

Privzeto nameščene leče vam omogočajo brskanje po datotekah in mapah,  vaši glasbeni zbirki in programih. Na voljo je tudi dokumentacija, ki razvijalcem omogoča pisanje leč za določen namen. Tako na primer že obstajata leča za iskanje med e-knjigami in iskanje na iskalniku Google, številne druge pa so še v razvoju.
 

 

Gumb zgoraj desno je pridobil zmožnost hitrega dostopa do seznama priklopljenih naprav, tiskalnikov, nastavitev zaslona in začetnih programov.

 

 

 

 

 

 

MeMenu je bil zamenjan z Messaging Menu – meni za sporočanje. Na enem mestu omogoča prejem obvestil o e-pošti, tweetih ter raznih drugih računih (facebook, gtalk, jabber, itd.). Prav tako omogoča spremembo stanja in upravljanje z Ubuntu One.

Temi Ambiance ter Radiance, ki sta znani že iz 11.04 sta na voljo tudi tokrat in sicer v različici GTK3. Tudi sicer so privzeti programi že osnovani na naprednejšem GTK3, ki bo zamenjal GTK2.

Ubuntu 11.10 prinaša tudi globalni meni – zelo dobrodošla sprememba še posebej za lastnike mini prenosnikov. Globalni meni vam odstrani potrebo po meniju “znotraj” programa in ga postavi na vrhnji pulta (se spomnite, ko so se gumbi za zapiranje/minimiziranje premaknili na levo stran? Zdej veste zakaj!).

Druge novosti v Ubuntu 11.10 so:

  • GNOME 3.2 (gnome shell se lahko namesti v programskem središču)
  • LightDM (prijetna zamenjava starega (GDM) prijavnega zaslona)
  • Thunderbird 7.0 kot privzeti poštni odjemalec – integriran v meni sporočanja(thumbs up za to odločitev)
  • Firefox 7.0
  • Deja Dup (orodje za izdelavo varnostnih kopij)
  • Na novo oblikovano Programsko središče Ubuntu, ki je sedaj osnovano na gtk3. Sedaj omogoča usklajevanje nameščenih programov med več računalniki
  • Jedro 3.0.x
  • Upravljalnik paketov Synaptic – hec..tega ni več! (farewell old friend)
  • LibreOffice 3.4.2
  • Gonilniki za grafične kartice pod dodatni gonilniki bodo sedaj omogočali posodobitev na najnovejše lastniške gonilnike za grafične kartice AMD in Nvidia (do sedaj je uporabnik dobil različico, ki je bila na voljo ob izidu stabilne različice Ubuntuja, nato pa je moral gonilnike ročno posodabljati)
Poleg vseh novosti, ki so nam jih pripravili razvijalci, pa je bila skozi celoten razvojni cikel dejavna tudi prevajalska ekipa in po zaslugi zavzetega prostovoljnega dela je Ubuntu 11.10 100% preveden v slovenščino. Poleg prevajanja vseh sprememb in v privzeti namestitvi Ubuntuja 11.10 je vredno izpostaviti tudi prevod pomoči za Ubuntu in nekatere privzete programe, ter prevod daljših opisov večine priljubljenejših paketov v Programskem središču Ubuntu. V tem ciklu je imela prevajalska ekipa nekoliko več časa tudi za Kubuntu, ki je zato opazno bolj preveden kot v preteklosti.
Če opazite napako v prevodih ali pa bi se nam radi pridružili (vsake pomoči bomo zelo veseli), nam to sporočite na info PRI ubuntu.si, na forumu ali na #ubuntu-si.
 

Podrobnejši ogled novega sistema lahko najdete na http://www.ubuntu.com/tour/ in na http://www.ubuntu.com/ubuntu/whats-new. Najlažje pa boste novi sistem spoznali tako, da si prenesete datoteko iso ter poizkusite “živi CD” ali “živi USB”.

Za namestitev se lahko oglasite 14.10. od 15.00 naprej v Kiberpipi (BERI: https://www.ubuntu.si/punbb/topic/5168/).

Vse povezave za PRENOS  pa najdete na https://www.ubuntu.si/povezave/