• Komentiraj

Sedaj smo dosegljivi samo prek varne povezave

Ker nam je vaša varnost pomembna je od danes naprej stran ubuntu.si dosegljiva samo preko varne (https) povezave.Ta je opazna, po drugačni barvi v vrstici URL ter seveda po HTTPS naslovu na začetku niza (glej sliko).

To pomeni, da je vsa vsebina, ki se prenaša med vasim brskalnik in spletnim strežnikom šifrirana . Citiram iz brskalnika Chrome.

Ko se povežete na varno spletno mesto, strežnik, ki gosti spletno mesto, vašemu brskalniku izda t.i. »potrdilo«, da preveri njegovo identiteto. To potrdilo vsebuje podatke o identiteti, kot je naslov spletnega mesta, ki ga potrdi tretja stran, ki ji vaš računalnik zaupa. Če se naslov na potrdilu ujema z naslovom spletnega mesta, je mogoče potrditi, da varno komunicirate z želenim spletnim mestom in ne s tretjo osebo (npr. z napadalcem vašega omrežja).
Torej po laično – recimo, da ste nekje na počitnicah na Zanzibarju in se spomnite na nas (pošljite nam razglednico!) in se odločite povezat na brezžično omrežje – no prej, bi obstajal nevarnost, da nekdo prisluškuje temu omrežju in najprej prebere vaše uporabniško ime in geslo nato še kaj ste pisali na ubuntu.si – sedaj ni več tako, ker je tu HTTPS.

Spremenili smo tudi nekaj varnostnih nastavitev piškotkov (cookies) zato vsem uporabnikom foruma priporočamo, da se odjavijo in ponovno prijavijo.

Lep pozdrav, Ekipa ubuntu.si