• Komentiraj

Canonical predstavil Ubuntu za mobilne telefone

Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je danes v Londonu predstavil Ubuntu za mobilne telefone.

UbuntuForPhones

Za programe bo na voljo celoten zaslon, zato bo za njih več prostora kot pri drugih operacijskih sistemih. Dodatne možnosti bodo na voljo s premikanjem prsta čez robove zaslona. Če premaknemo prst iz leve roba proti desni se nam prikaže zaganjalnik, kot ga poznamo v namizni različici Ubuntuja. S premikom prsta iz desne strani proti levi pa skačemo po nedavno uporabljenimi programi. S premikom prsta od spodnjega roba navzgor pa se nam prikaže meni programa. Za lažji preklapljanje med nastavitvami pa se s prstom potegnemo navzdol čez indikatorje.

Za uporabo aplikacij brez uporabe tipk bo na voljo HUD z glasovnim upravljanjem. Za lažje razumevanje vam priporočamo ogled videa Ubuntu za mobilne telefone.

Najprej Ubuntu za Android, šele nato “čisti” Ubuntu

Na žalost Ubuntu za mobilnike še nekaj časa ne bo na voljo. Pri Canonicalu najprej želijo v letošnjem letu na trg poslati telefone z Ubuntujem za Android.

Prvi telefon z Ubuntujem pa se pričakuje v letu 2014. Tega pa bo mogoče uporabljati, ko bo telefon v sidrišču kot namizni računalnik. Prav tako pa se bo spremenil vmesnik, ko bomo telefon povezali s televizijo. O tem smo že pisali v članku Ubuntu za Android telefone.

Na voljo za poceni naprave

Za razliko od Androida bo Ubuntu za telefone narejen, da bo deloval tekoče na cenejših mobilnih napravah. Sistem bo primeren tudi za začetnike, katerim so pametni telefoni še nekoliko tuji, saj naj bi bil izdelan bolj enostavno kot konkurenčni mobilni sistemi.

Na voljo za prenos prek spleta

Čeprav bo Canonical na trg poslal telefone z že nameščenim sistemom, bo le tega mogoče prenesti s spleta in ga namestiti na določene telefone – verjetno na tiste na katerih že teče Android.

Za tekoče delovanje, bo sistem potreboval vsaj A9 ARM procesor in 1GB RAM-a.

Na povezavi si lahko ogledate delovanje Ubuntuja na Galaxy Nexusu.

Bodo pa določene spremembe, ki so sedaj vidne v Ubuntuju za telefone že v naslednji različici Ubuntuja – 13.04.

Več o Ubuntuju za mobilne telefone pa si lahko preberete na http://www.ubuntu.com/devices/phone.