• Komentiraj

Nov program za tiskanje digitalnih fotografij na Ubuntuju

Kljub temu, da število uporabnikov Ubuntuja in drugih distribucij Linuxa narašča, smo uporabniki Ubuntuja in drugih distribucij Linuxa v primeru nekaterih storitev malce zapostavljeni.

Ena od takšnih storitev je tiskanje digitalnih fotografij. Trenutno tiskanje digitalnih fotografij podpira le storitev podjetja Cewe, ki jo pri nas uporabljata E-Leclerc in drogeriemarkt. Vendar pa si marsikdo zaradi različnih razlogov želi tiskati fotografije pri drugem ponudniku.

V takšni situaciji se je znašel tudi avtor te novice. Njegov ponudnik uporablja program ePhotoLab podjetja Ineta d.o.o. Program ponuja tiskanje digitalnih fotografij različnih velikosti, ki jih je mogoče pred tiskanjem urejati (fotografije lahko obrežete, spremenite njihovo velikost, odpravite rdeče oči ter za lepši izgled dodate nekaj filtrov). Poleg tega je mogoče (odvisno od foto studia) tiskati tudi na koledarje, voščilnice, okraske, skodelice, lončke, svinčnike, foto majice, itd. Program omogoča tudi izdelavo arhiva in sledenje naročilu.

Po preizkusu programa je avtor novice ugotovil, da s pomočjo vmesnika Wine deluje skorajda brez težav. Njegovo uporabo sta preprečevala dva večja hrošča. Stopil je v stik s podjetjem Ineta d.o.o., razvijalcem programa. Povsem nativne različice zaradi majhnega povpraševanja s strani foto studiev podjetje trenutno ne namerava razviti, vendar so bili dovolj prijazni, da so omenjena hrošča odpravili  sedaj je mogoče program brez težav uporabljati v Ubuntuju 12.04 in novejših z Wine 1.4. Edina opaznejša razlika v primerjavi z različico za Windows je, da se program ne posodablja samodejno, saj Wine ni bilo mogoče prepričati, da bi pravilno prepoznal, katera različica je nameščena.

E-PhotoLab zelo verjetno deluje tudi na drugih distribucijah Linuxa in različicah Wine, vendar ga z njimi nismo preizkusili. Seveda pa to lahko storite vi in z nami delite svoje izkušnje.

Program E-PhotoLab na Ubuntuju 12.04.

Na Ubuntuju deluje različica ePhotoLab 2.11.4 in novejše. Dobite jo lahko pri svojemu ponudniku foto storitev, saj ima vsak ponudnik storitev tiskanja rahlo prilagojeno različico. Izberite različico za Windows, jo odprite z Wine ter sledite navodilom.

V Sloveniji program E-PhotoLab uporablja 54 ponudnikov tiskanja digitalnih fotografij (imen vseh ponudnikov foto storitev zaradi dogovorov s podjetjem Ineta d.o.o ne smemo razkriti). Zato se s programom E-PhotoLab izbira ponudnikov močno poveča. Preverite, ali je vaš ponudnik storitev tiskanja digitalnih fotografij med njimi in nam sporočite svoje izkušnje z njim.