Vertikalni drsnik - puščici gor in dol

Mijav

Tole vprašanje bi bolj sodilo v rubriko "za telebane" vendar je nekako ne najdem. Vprašanje je v zvezi s OS Linux mint 19. Vam pa pišem zato, ker je Mint forum angleški. Jaz pa niti tega ne vem, kako se reče tistima dvema gumboma s puščico - eden je na zgornjem koncu vertikalnega drsnika, drugi pa na spodnjem..... Torej, nevem, kako se tadva gumba imenujeta po slovensko, kaj šele po angleško.

Torej, problem je v tem, da v pravkar instaliranem Linux Mint 19 nikakor ne morem več priklicati teh dveh gumbov na vrhu in na dnu "dvigala". Če mi lahko kdo pomaga. Kajti še prej v Linux Mint 18 sem to uspel nastaviti v razdelku Apperance. (Karkoli že ta beseda pomeni.)

Aja, ker nevem kako se te reči imenujejo, jih tudi ne morem iskati v tem forumu s funkcijo iskanje. Morda je pa že kdo napisal odgovor - rešitev te težave.

Hvala vnaprej in lep otožen pozdrav

Poni

Komentarji

 • Kje pa naj bi se pojavila gumba drsnika? Ali lahko prilepiš kakšen screen shot (posnetek namizja)? Običajno to narediš s tipko print screen in nato sliko shrani v mapo Pictures ali pa te celo vpraša kam jo želiš shraniti. Appearance pa je izgled oziroma nastavitve izgleda.
 • Poni Član
  uredil/-a 7. July, 2018
  To je ta hudič, ko nevem niti kako se temu reče po slovensko. Vem, da je po angleško vertical scroll bar. Ampak tisti dve puščici: ena na spodnjem koncu, druga pa na zgornjem, s katerima se pomikaš gorpadol, pa nimam pojma. Sem pa našel slikco v vikipediji. Jo bom probal prilimat.
  Tukaj:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Scrolling-gedit.png

  Aja, pa tole. Jaz se ukvarjam s tako malenkostjo, kot manjkajoči puščici v scroll baru. Tako sem šele zdaj opazil, da sploh ni tistega gumba v levem kotu naslovne vrstice programa, ki je menda "control menu", če se prav spomnim.

 • Probaj še kakšno drugo verzijo namizja. Mint ima na voljo izdaje z namizji Mate, Cinnamon in Xfce.
 • Poni Član
  uredil/-a 8. July, 2018
  Aha, sem čisto pozabil napisati. Jaz sem vzel tisto z Mate čajem.
  Pa to sem tudi pozabil napisati. V nastavitvah. Zdajle se ne spomnim imena. So tudi slikice. Nekakšni predogledi tem, ko jih izbiraš. V tistih predogledih je povsod levo zgoraj control menu. Samo potem, ko stvar izberem, ga ni v oknih programov. Se pravi, da bo morda tole hrošč v mravljišču. Bom počakal na kake updateljne, potem bomo pa videli. Ali pa bomo kar zamižali. Kdo ve.
 • Poni Član
  uredil/-a 12. July, 2018
  Zdaj pa sem preizkusil še Kubuntu 18.04. Tudi Live verzijo na USB ključu.
  Ravno tako manjkata puščici na zgornjem in spodnjem koncu "jaška za dvigalo".
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.