Nastavitev tipkovnih bližnjic

Za spremembo tipke ali tipk, ki jih je treba pritisniti za tipkovno bližnjico:

  1. Kliknite ikono skrajno desno na menijski vrstici ter izberite Sistemske nastavitve.

  2. Odprite Tipkovnica in izberite zavihek Bližnjice.

  3. V levem pladnju izberite kategorijo, na desni pa vrstico za želeno dejanje. Definicija trenutne bližnjice se bo spremenila v Nov pospeševalnik ....

  4. Držite željeno kombinacijo tipk ali pritisnite Backspace za izbris.

Bližnjice po meri

Za ustvarjanje svoje tipkovne bližnjice:

  1. V levem pladnju izberite Bližnjice po meri in kliknite gumb + (ali kliknite gumb + v katerikoli kategoriji.) Pojavilo se bo okno Bližnjica po meri.

  2. Vnesite Ime za določitev istovetnosti bližnjice in Ukaz za zagon programa in nato kliknite Uveljavi. Če na primer želite bližnjico za odprtje Rhythmbox, lahko bližnjico poimenujete Glasba in uporabite ukaz rhythmbox.

  3. V vrstici, ki je bila pravkar dodana, kliknite Onemogočeno. Ko se spremenil v Nov pospeševalnik ... pritisnite želeno kombinacijo tipk bližnjic.

Vneseni ukaz naj bo veljaven sistemski ukaz. Ali ukaz deluje, lahko preverite z odpiranjem Terminala in vnosom tja. Ukaz, ki odpre program, morda nima popolnoma enakega imena kot program.

Če želite spremeniti ukaz, ki je povezan s tipkovno bližnjico po meri, dvokliknite na ime bližnjice. Pojavilo se bo okno Bližnjica po meri in lahko boste uredili ukaz.