Miškin kazalec se ne premika

Preverite, da je miška vklopljena

V primeru da imate miško s kablom, preverite, da je trdno priklopljena na vaš računalnik.

V primeru da imate miško USB (s pravokotnim povezovalnikom), jo poskusite priklopiti na druga vrata USB. V primeru da imate miško PS/2 (z majhnim, okroglim povezovalnikom s šestimi nožicami) se prepričajte, da je vklopljena v zelena vrata in ne v vijolična vrata tipkovnica. Morda boste morali računalnik znova zagnati, če miška ni bila priklopljena.

Preverite, da je računalnik prepoznal vašo miško

 1. Pritisnite Ctrl+Alt+T za odpiranje Terminala.

 2. V okno terminala vpišite xsetpointer -l | grep Pointer natanko tako kot je videti tukaj in pritisnite Enter.

 3. Pojavil se bo kratek seznam miškinih gonilnikov. Preverite, da je poleg vsaj enega od predmetov [XExtensionPointer] in da je levo od vsaj enega predmeta [XExtensionPointer] ime miške.

 4. V primeru da ni vnosa, ki vsebuje ime miške, ki mu sledi [XExtensionPointer], potem računalnik miške ni prepoznal. V primeru da vnos obstaja, je računalnik miško prepoznal. V tem primeru bi morali preveriti, da je miška priklopljena in da je v delujočem stanju.

V primeru da ima vaša miška zaporedni (RS-232) povezovalnik, boste morda morali za njeno delovanje izvesti nekaj več korakov. Ti koraki so morda odvisni od proizvajalca ali modela vaše miške.

Težave s prepoznavanjem miške je včasih težko popraviti. Vprašajte za podporo pri svoji distribuciji ali proizvajalcu, če mislite, da vaša miška ni bila pravilno zaznana.

Preverite, če miška deluje

Priklopite miško na drug računalnik in preverite, če dela.

V primeru da imate optično ali lasersko miško, bi morala iz dna miške sijati svetloba. V primeru da svetlobe ni, preverite, da je vklopljena. V primeru da je miška vklopljena in ni svetlobe, je miška morda pokvarjena.

Preverjanje brezžične miške

 • Prepričajte se, da je miška vklopljena. Običajno je na dnu miške stikalo za popoln izklop miške, da jo lahko premikate brez stalnega zbujanja.

 • Če uporabljate Bluetooth, se prepričajte, da ste dejansko seznanili miško s svojim računalnikom. Oglejte si Povezava računalnika z napravo Bluetooth..

 • Kliknite na gumb in si oglejte, če se miškin kazalec zdaj premakne. Nekatere brezžične miške gredo za varčevanje z energijo v pripravljenost, zato se morda ne bodo odzvale, dokler ne kliknete na gumb. Oglejte si Miška se odziva z zamudo preden začne delati.

 • Preverite, če je miškina baterija napolnjena.

 • Prepričajte se, da je sprejemnik trdno vklopljen v računalnik.

 • V primeru da lahko vaša miška in sprejemnik delata na različnih radio kanalih, se prepričajte, da delata na istem kanalu.

 • Morda boste morali pritisniti gumb na miški, sprejemniku ali obeh za vzpostavitev povezave. Priročnik vaše miške bi moral vsebovati več podrobnosti.

Večina RF (radijskih) brezžičnih mišk bi morala ob vklopu v računalnik samodejno delovati. V primeru da imate Bluetooth ali IR (infrardečo) brezžično miško, boste morda morali izvesti dodatno pogoje za njeno delovanje. Koraki so morda odvisni od proizvajalca ali modela vaše miške.