Poraba manjše količine energije in podaljšanje trajanja baterije

Računalniki lahko porabijo veliko energije. Z uporabo nekaterih strategij za varčevanje z energijo lahko zmanjšate svoj račun za elektriko in pomagate okolju. Če imate prenosnik, vam bo to pomagalo podaljšati trajanje delovanja prenosnika na bateriji.

Splošni namigi

 • Računalnik pošljite v pripravljenost, ko ga ne uporabljate. To občutno zmanjša količino porabljene energije in omogoča zelo hitro povrnitev računalnika.

 • Računalnik izklopite, če ga ne boste uporabljali dlje časa. Nekatere skrbi, da pogosto izklapljanje računalnika lahko povzroči hitrejšo obrabo, ampak to ne drži.

 • Za spremembo svojih nastavitev porabe uporabite možnosti Upravljanje porabe. Na voljo so številne možnosti, ki vam bodo pomagale varčevati z energijo: lahko samodejno zatemnite zaslon ali ga po določenem času pošljete v mirovanje, zmanjšate svetlost zaslona (za prenosnike) in nastavite samodejen prehod v stanje pripravljenosti, če računalnika določen čas ne uporabljate.

 • Izklopite zunanje naprave (kot so tiskalniki in optični bralniki), ko jih ne uporabljate.

Prenosniki, mini prenosniki in druge naprave z baterijami

 • Zmanjšajte svetlost zaslona; napajanje zaslona predstavlja znaten del prenosnikove porabe energije.

  Večina prenosnikov ima na tipkonici gumb (ali tipkovno bližnjico), ki ga lahko uporabite za zmanjšanje svetlosti.

 • V primeru, da nekaj časa internetne povezave ne potrebujete, izklopite brezžično/Bluetooth kartico. Te naprave delujejo z oddajanjem radijskih valov, ki porablja kar nekaj energije.

  Nekateri računalniki imajo fizično stikalo, ki ga lahko uporabite za izklop, drugi pa imajo za to tipkovno bližnjico. Ko brezžično povezavo spet potrebujete, jo lahko ponovno vklopite.

Naprednejši namigi

 • Zmanjšajte število opravil, ki se izvajajo v ozadju. Računalniki porabijo več energije, če delajo.

  Večina vaših programov dela zelo malo, če jih ne uporabljate dejavno. Programi, ki pogosto pridobijo podatke z interneta, predvajajo glasbo ali filme ali poganjajo distribuirane izračune, lahko vplivajo na vašo porabo energije.