Odjava, izklop, preklop uporabnikov

Ko ste končali z uporabo računalnika, ga lahko izklopite, pošljete v stanje pripravljenosti (za zmanjšanje porabe) ali ga pustite vklopljenega in se odjavite.

Odjava ali preklop uporabnika

Da lahko vaš računalnik uporabljajo tudi drugi uporabniki, se lahko odjavite ali ostanete prijavljeni in enostavno preklopite uporabnike. V primeru da enostavno preklopite uporabnike, se bodo vsi vaši programi še naprej izvajali in bo ob ponovni prijavi vse ostalo, kjer je bilo.

Za odjavo ali preklop uporabnikov kliknite na sistemski meni skrajno desno v menijski vrstici in izberite ustrezno možnost.

Zaklepanje zaslona

V primeru da računalnik za kratek čas zapuščate, zaklenite zaslon in s tem drugim ljudem preprečite dostop do svojih datotek in izvajajočih se programov. Ko se vrnete, vnesite svoje geslo za ponovno prijavo. V primeru da svojega zaslona ne zaklenete, se bo po določenem času samodejno zaklenil.

Za zaklep zaslona kliknite meni sistema v menijski vrstici in izberite Zaklep zaslona.

Ko je zaslon zaklenjen, se lahko drugi uporabniki prijavijo v svoje račune s klikom na Preklop uporabnika na zaslonu z geslom. Ko končate, lahko preklopite nazaj na svoje namizje.

V pripravljenost

Za zmanjšanje porabe dajte računalnik v stanje pripravljenosti, ko ga ne uporabljate. Če uporabljate prenosnik, Ubuntu ob zaprtju pokrova vaš računalnik samodejno da v stanje pripravljenosti. To shrani stanje vašega računalnika v pomnilnik računalnika in izklopi večino zmožnosti računalnika. V stanju pripravljenosti se porablja majhna količina energije.

Če želite ročno poslati računalnik v pripravljenost, izberite meni sistema v menijski vrstici in izberite V pripravljenost.

Izklop ali ponoven zagon

Če želite izklopiti ali ponovno zagnati svoj računalnik kliknite na meni sistema in izberite Izklop.

V primeru da so prijavljeni tudi drugi uporabniki, računalnika morda ne boste mogli izklopiti ali ponovno zagnati, ker bo to končalo njihove seje. V primeru da ste skrbnik, boste morali za odjavo vnesti svoje geslo.