Srednji klik

Dosti mišk in nekatere sledilne ploščice imajo srednji miškin gumb. Na miški s sledilnim koleščkom lahko ponavadi pritisnemo navzdol sledilni kolešček za srednji klik. Če nimate srednjega miškinega gumba, lahko za srednji klik pritisnete levi ter desni miškin gumb hkrati. Če se vam zdi, da na ta način ni mogoče klikati, poskusite naslednja navodila.

Na drsnih ploščicah, ki podpirajo udarce z več prsti, lahko za srednji klik enkrat udarite s tremi prsti. Da bo to delovalo, morate v nastavitvah omogočiti klikanje z udarjanjem.

Veliko programov uporablja srednji klik za napredne bližnjice klikanja.

  • Ena od pogostih bližnjic je lepljenje izbranega besedila (to se včasih imenuje lepljenje osnovne izbire). Izberite besedilo, ki ga želite prilepiti, nato pojdite na mesto lepljenja in srednje kliknite. Besedilo bo prilepljeno na položaj miške.

    Lepljenje besedila s srednjim miškinim gumbom je popolnoma ločeno od običajnega odložišča. Izbira besedila ne kopira na odložišče. Ta hiter način lepljenja deluje le s srednjim miškinim gumbom.

  • Na drsnikih običajen klik v prazen prostor premakne za določeno količino (kot je ena stran) v kliknjeni smeri. Lahko tudi srednje kliknete v prazen prostor za premik natanko na mesto klika.

  • Novo okno programa lahko hitro odprete s srednjim klikom. Enostavno srednje kliknite na ikono programa v Zaganjalniku na levi ali v Pregledni plošči.

  • Večina spletnih brskalnikov vam dovoli hitro odpiranje povezav v zavihkih s srednjim miškinim klikom. Kliknite na povezavo s srednjim miškinim gumbom in odprla se bo v novem zavihku. Pri kliku na povezavo v spletnem brskalniku Firefox bodite pozorni. V brskalniku Firefox bo srednji klik drugje kot na povezavi poskusil naložiti izbrano besedilo URL, kot če bi s srednjim klikom prilepili besedilo v naslovno vrstico in pritisnili Enter.

  • V upravljalniku datotek srednji klik služi dvema vlogama. V primeru da srednjo kliknete na mapo, se bo odprla v novem zavihku. To posnema obnašanje priljubljenih spletnih brskalnikov. V primeru da srednje kliknete datoteko, jo bo odprl, kot če bi jo dvokliknili.

Nekateri posebni programi vam omogočajo uporabo srednjega miškinega klika za druge zmožnosti. V pomoči za program iščite srednji klik ali srednji miškin gumb.