Vnos posebnih znakov

Vnesete in ogledate si lahko tisoče znakov iz večine svetovnih sistemov pisanja, tudi tiste, ki jih na vaši tipkovnici ni mogoče najti. Ta stran našteva nekaj različnih načinov s katerimi lahko vnesete posebne znake.

Preglednica znakov

GNOME vsebuje program preglednice znakov, ki vam omogoča brskanje po vseh znakih v razpredelnici Unicode. Uporabite ga za iskanje znaka, ki ga potrebujete, in ga nato kopirajte in prilepite kamor ga potrebujete.

V Pregledni plošči lahko najdete Preglednico znakov. Za več podrobnosti o preglednici znakov si oglejte pomoč preglednice znakov.

Točke kode

Katerikoli znak Unicode lahko s tipkovnico vnesete s številsko kodo znaka. Vsak znak je določen s kodo sestavljeno iz štirih števil. Za iskanje kode za znak najdite znak v programu preglednice znakov in poglejte v vrstico stanja na zavihku Podrobnosti znaka. Koda so štirje znaki za U+.

Za vnos znaka s pomočjo njegove kode pritisnite Ctrl+Shift+U in štiri številčno kodo in nato pritisnite Enter. V primeru da te znake pogosto uporabljate in do njih z drugimi načini ne morete enostavno dostopati, si vam bo morda lažje zapomniti kodo za hiter vnos znakov.

Vhodni viri

Vaša tipkovnica se lahko obnaša kot tipkovnica drugega jezika, ne glede na črke, ki so natisnjene na tipkah. Lahko celo preklapljate med različnimi vhodnimi viri z uporabo ikone v menijski vrstici. Več izveste na Uporabi nadomestne vhodne vire.